December är ingen turmånad för oss....

Först kör jag över en räv....nästa gång jag tar bilen kör jag fort och blir haffad av polisen...sen kör jag i diket...sen stannar bilen och dööör när jag är och handlar, när maken kommer till undsättning startar den hur bra som helst...
...
När vi ska gå på bio är det repor på filmen....när maken ska gå på banken så blir där strömavbrott...När jag kör torktumlaren så blir det blött på hela golvet...osv osv osv
...
Det kanske är så att någon tycker att vi alltid har det så finemangs och att vi inte fått vår beskärda del av otur under året så allt kommer i slutet. Får tro det. Då känns det bättre! Jag gör gärna bort all otur nu så att 2011 bara blir helt fantastiskt!

Day 17 – Your favorite memory

Det finns så många minnen som jag blir glad av...
 • När faffa kom ut och applåderade när jag tagit körkort.
 • Studenten
 • När jag var övermarskalk vid doktorspromoveringen
 • När vi hämtade Hugo hund i dalarna.
 • När jag sprang in hos K o L och såg makens rumpa...
 • Min och makens resa till Santorini
 • Mina och vännen S alla galna resor...
 • När jag fick veta att mina barn bodde i min mage och när jag såg dem första gången...
 • När jag och J åkte Balder i somras....
 • Vilda och galna tjejfester
 • Ett möte på en balkong
 • En övernattning i Hällfors med efterkommande morgon ;)
 • Fostrets farfar
 • Sir james åker i framsätet i bilen...
 • Vårt bröllop...
 • Fjällvandring med liten Hugo hund...
 • När jag höll lilla A i min famn första gången...Å vad lycklig jag var..å vad liten hon var. Men helt perfekt och OK!
 • ...
Listan kan göras hur lång som helst! Men alla minnena är med personer som jag älskar massor! Ni är bäst! Det är för att ni finns som jag kan plocka fram dessa minnen och le även när det är deppigt!
Kram!

Day 16 – Your first kiss

Det minns jag faktiskt inte. Skulle behöva vara i stugan och läsa i mina många dagböcker!
...
Men maken hånglade jag upp på Cleo i januari 2001. Egentligen hade jag ingenting där att göra för jag hade nog tagit någon snaps för mycket på inflyttningsfesten hos S och trimpelle! Tänk att det minns jag, även om jag borde haft en minneslucka! Kan ju vara för att jag fortsatt att pussa på honom!

Day 15 – Your dreams

..i ett brev som jag fick från min mamma när jag var typ 15 står det...
"Du har så många drömmar, men du är den dröm jag har....."
Det kändes i hjärtat när jag läste det, även om jag först kunnat förstå hur stort det är när jag själv blivit mamma.
Att mina barn växer upp till trygga och kloka personer är givetvis en dröm som jag har..men jag har även drömmar för andra saker i mitt liv!
...
Jag drömmer också om att åka till island och rida islandshäst och uppleva landet från hästryggen..
...
Jag drömmer om att lära mig åka utförs och åka skidor i härliga backar.
...
Jag drömmer om att få bli gammal tillsammans med finaste maken!
..
Jag drömmer om att bli farmor!
...
Jag drömmer om sol och sommar, om pimpling på vårisen och promenader i höstskrud...Jag drömmer om skidfärder på isen med hundarna...Jag drömmer om dagar i stugan med ungarna....
....
En dröm som jag haft så länge jag kan minnas är att jag en dag ska ha ett eget företag. Då ska jag ha ett stort hus, typ en norrbottensgård med bagarstuga och stall. Det ska vara en stor tomt och nära vatten. I det huset ska jag ta emot barn och familjer som behöver en landningsbana i livet!
..
Dream on, dream on, dream on......

Day 14 – What you wore today

Vad jag hade på mig idag....igen!
..
I morse tassade jag runt i makens arbetströja och långfillingar.....sen svidade jag om till makens gamla t-shirt och skalbyxor..jacka...mössa och vantar och drog iväg på en härlig långprommis på isen med hundarna. Fick trevligt sällskap av grannen på skidor och unghundens bästa hundkompis. De skulle egentligen till ormberget, men hunden Uh ville hellre vara med oss. Efter en lång och skön prommis behövde jag verkligen en dusch! Dunjacka och rask prommis (som det blir om du går med någon som åker skidor) är inte alltid den bästa kombinationen...
...
Sedan på med strumpbyxor och gråkjol och svart tröja och favvohalsduken (samma som jag hade på senast under detta tema!) Härliga familjen F/E kom förbi och lekte och fikade med oss. Så trevligt!
...
Nu ska vi snart packa in hela familjen i bilen och åka ner till Viken och familjen B där vi ska avnjuta en god middag med trevligt sällskap...Sen blir det hem och lägga barn och sen ska jag och maken på bio och se Änglagård 3. Fina N kommer och hänger här så vi kommer iväg...det är en bra julklapp det!
..
Kram!

13 – This week

Vi kör väl lördag till lördag då!
Förra lördagen började med hotellfrulle i Kiruna innan tågfärd hem till stan!
Sedan jobba på kontoret och därefter ta tåget upp till Kiruna igen. I julklapp från ett annat företag fick jag en fin termos som funkade ypperligt att ta med på tåget....
När jag var åter hemma, efter tågförseningar och intensivt jobbande lyckades jag slita åt mig en liiiten bit morotskaka som familjen fått i julklapp av bästa moster I. Det finns ingen som bakar så god morotskaka som du. Maken skryter alltid upp dig och undrar hur du kan berätta för mamsen hur man ska smeta till en morotskaka "på rikt"!
..
På torsdag var vi på julkalendern i stadsparken med barnen. Vilken ynnest det är att bo i denna stad där kulturen får ta plats och bjudas på så alla, oavsett tjocklek på plånbok kan vara delaktig. Julkalendern i stadsparken är en sådan tradition som alla generationer kan glädjas av och åt! Tack Luleå kommun och Luleå stassteater! Å Anton Raukola du var toppen som tomten! Dan före dopparedan har vi fler traditioner..som att ta in granen och lägga i lamporna i den så tomten ska hitta var han ska lämna alla paketen!
Dessa tomtar kommer också fram samtidigt som granen. De kommer från "fammo" i den lilla byn i tornedalen och har funnits alla jular jag kan minnas. Det är inte jul innan de är vid granen!
En annan trevlig tradition är att makens morbror med fru skickar en fin julblomma till oss! Det är något särskilt med blomsterbud tycker jag! Jag blir så glad av det!
Sen är det givet att julstrumporna ska hängas upp så tomten kan lämna en tidning åt oss till morgonen. Barnen fick Star Wars och Blixten tidningar med klistermärken, ficklampa (till midis stora förtjusning) och planscher. Maken får "Uti vår hage" och trisslotter i sin, hundarna får musiga godbitar...Undra varför mamma blir utan? ;)
Sen kommer Nissarna med alla paket under natten så Tomten inte ska behöva köra runt med renarna i stan. Förra året så började labben öppna paket på natten när vi gått och lagt oss. I år hade tomten uppmärksammat detta och säkrat paketen i fina säckar..
På morgonen tassar hela familjen runt i långkallingar och klär granen tillsammans. Så många pumlor som möjligt ska det vara..och polkagrisstänger förstås..och mycket och tjockt glitter! Jag ÄLSKAR granar med pumlor i alla färger och former..stora små,blå, sliver, lila, gröna, guld..glittriga, matta och blanka! Det ska vara en trivsam blandning!
...
På julafton blir det långprommis med hundarna och dela ut lite julkort till några som behöver få en julekram...medan maken kokar tomtegröten...Sen lite tomteuppdrag för grannar innan han kom hit på besök...
Minis julklappar i år hade ett visst tema:
Sen fortsatte kvällen med god julmat för fina familjen...legobyggande med midi och maxi...filmmys med fina maken...Sovmorgon på juldagen..sov till 11.40!!!!!! Sedan ut med familjen så hundarna fick springa av sig...Lunch i magen och sedan besök...först av P och L, sen av familjen B från Viken. Mysigt med middagssällskap!
Nu är det lugnt och tyst i huset..värmer nog på lite...
Tassar runt och njuter av julkänslan som bor i hjärtat...tända ljus i huset..julsånger på datorn och så finaste julpyntet från i år:
Maxi har gjort det finaste luciatåget ever! Det är "Pappa och pojkarna" som lussar för mig! Vad kan smälta ett mammahjärta mer än en sådan handling!
..
Det har varit en toppenvecka! Och jag tror att den kommande blir ännu bättre! I morgon middag med fina familjen i Viken...sen ledig hela veckan med fina killar...familjen L från Göteborg kommer på torsdag och firar in det nya året med oss! Ska bli så kul!
...
Ta hand om varandra resten av julen! Kram!

Day 12 – What’s in your bag

Min väska är verkligen som ett survivalkit emellan åt. Det har blivit mer åt det hållet sen jag blev mamma. Det kan finnas rena kallingar, strumpor och extrabyxor..det kan finnas små russinpaket..Plåster, näsdukar, våtservetter, frukt etc.
...
Jag är ingen fan av väskor egentligen. Men när jag är på jobbet så vill jag gärna ha en med mig. Därför är det laddad med olika saker hela dagarna. Oftast finns minst en bok som jag behöver i jobbet i den, några USB-minnen, jobbnycklar och telefonväskan med alla sladdar och laddare..Det är också i väskan som alla kvitton samlas...Eftersom jag är ledig idag så använder jag inte väskan..men idag var detta innehållet:
Som ni ser..lite värktabletter, tuggummi, tampong, busskort, kvitton, smink, smycken, isskrapa från Unionen, dvd-filmer från Max, duploslang, jobbnycklarna, hudsalvor i miniatyr, visitkort, pengar, plånka....
...
Hur fånigt än ämnet kan tyckas så var det bra med en rensning av väskan. Nu fick jag kasta bort lite skrot och lägga saker som inte behöver åka runt i väskan på rätta stället. En rätt så tom väska hänger på sin krok nu!

Day 11 – Your siblings

Syskon är verkligen en gåva. En bonus och en trygghet i livet. Åtminstone är det så jag ser på det och jag har förunnats 3 syskon.
...
Min storebror T. En av mina bästa vänner. Han har varit med om allt med mig! En relationsbyggare av rang, med ett hjärta av guld! Brorsan är den som ringer till sina vänner bara för att höra hur de har det. Han är generös och varm. Man blir glad av att vara i hans närhet! En bohem som inte värderar dyra prylar....Jag önskar så att du finner det du letar efter. Det finns nog närmare än du tror!
...
Min lillasyster R. Modig som få. Klok som en uggla. Helt underbar är du! Jag är så stolt över dig. Både för att du är duktig, men mest av allt för att du är du. Vare sig mer eller mindre. Och absolut inget du inte vill, bara för att det är det som är mallen. Grym är du!
..
Min lillasyster M. Vet vad hon vill. Går sin egen väg! Klok är du! Jag tror att du kommer ta dig långt här i världen. Du har en kompass i hjärtat som får dig att välja rätt!

Day 10 – What you wore today

Som jag skrivit i presentationen av mig så är jag ointresserad av mode. Jag gillar kläder som är sköna och enkla. Jag gillar kläder med mycket färg! Jag har även en förkärlek för randiga tröjor. Jag ÄLSKAR randiga tröjor!
...
Idag har jag på mig mina favvojeans..brukar köpa Lee, men dessa är Levis. Någon lämplig modell så man inte visar rumpan men som inte är höga. Till detta har jag en lila/cerice och vitrandig tröja, en lila, cerice, grå och blå "halsduk" och en lila tunn fleecejacka. Randiga strumpor....
...
När jag lämnar tågets värme tar jag på mig mina svarta Ice bugs, min täckkjol som är svart, min gråa dunjacka och min rosa mössa som bästa A.L stickat till mig....
...
Jag har även ett par alldeles för stora trosor på mig om någon vill notera. Kan ännu skratta när jag tänker på hur jag hängde upp dessa trosor på torkställningen och tänkte att när man är gravid så förvandlas man verkligen till elefant. Av någon anledning hamnade elefanttrosorna i väskan när jag skulle åka till Kiruna. Nu är elefanttrosorna på en mindre rumpa...det funkar. Man får gott om luftspalt! Luft värmer!
...
Kram alla fina!

Day 09 – Your beliefs

Julkortet säger en del om vad jag tror på. Jag tror på det goda, på att ge av sig själv och därigenom få tillbaka värme och glädje. Jag tror på att man tillsammans är starka och att glädjas för andra och med andra. Då får man mer glädje och mer lycka i livet.....
Jag tror också på kärleken och familjen. Att det är den bas som man har i livet. En trygg bas skapar förutsättningar för galna upptåg. Skapar möjligheter att våga det som man vill men tvekar inför. Man vågar "misslyckas" för att man vet var man kommer i från och var man hör hemma. Med en trygg bas så kan man alltid komma hem. Hem med huvudet högt och känna att man gjort sitt bästa och försökt oavsett resultat!
Jag tror på egentid, att ladda batterierna och att hitta sin egen plats i livet. Även om den platsen är bland alla andra, så vill i allafall jag ha min helt egna plats. En sådan plats är stugan i Tornedalen. Dit kan jag åka och bara vara....Ta en promenad och vara i mitt egna mentala rum. Låta tankarna flyta. Hemma i Luleå brukar jag hitta mitt mentala rum som bilden ovan. När jag och hundarna går ut på isen och bara släpper lös...
Jag tror på ett öppet hem. Där man kan komma och gå. Med utrymme för vänner, både stora och små, både nya och gamla...unga och äldre. Jag tror att man behöver varandra i större utsträckning än vad folk verkar använda sig av varandra idag. Ett socialt skyddsnät är jätteviktigt. Genom att ge plats och tid till andra så bygger man ett bra och fint skyddsnät, både för sig själv, sin familj och för andra.
Jag tror också att man inte behöver vara så himla perfekt. Hemma hos oss kommer och går personer, äter, sover...dammsugaren kan stå framme...folk tömmer diskmaskinen, kokar kaffe...Jag går i långkalsonger och med håret på ända...det gör ingenting. Det är inte ytan som är viktigast, utan känslan. Givetvis tar jag även hand om personer som kommer till oss. Samtidigt vill jag att de ska känna sig välkomna och hemma, att de känner att de får röra sig fritt i hela vårt hem!
Jag tror också att vi orkar och kan mycket mer än vad vi tror.....så våga! Jag tror på dig!

Day 08 – A moment

När jag friade till maken, för 8 år sedan precis idag är ett sådant speciellt tillfälle. En snöboll med en ring..och han som trodde att det var en snöslunga!!!
..
Vårt bröllop ett annat..så himla mycket otroliga känslor...
...
Våra tre barns födelser andra helt otroliga moments. Att se de små fingrarna, ansiktet och starta resan med en helt sprillans ny människa som bott i ens mage...
...
Det finns så många mindfullness-moment att skriva om.....alla häftiga upplevelser på hästryggen i skogen både sommar och vinter. Mäktiga känslor! Att väcka skogen tidigt på morgonen....höra fåglarna.
..
Nyfallen snö i skogen. Kall och krispig luft...hundarna som springer, studsar, nosar och busar....Bara jag och naturen!
...
Promenad efter grusvägen från stugan till byn....
...
Meta från en sten...
...
Lars Winnerbäck i Piteå på dansar och ler...eller Bo-Kaspers i Lärkan...Di Leva på Lulekalaset....
...
Hela minnet är fullt av fantastiska ögonblick. Sparade djupt inne i hjärtat för att kunna plockas fram dagar som inte är lika bra.....

Day 07 – Your best friend

Det här är nog det svåraste ämnet hittills i bloggutmaningen. Min bästa vän. Spontant så är maken min absolut bästa vän....sen har jag många helt fantastiska vänner som jag nog också tycker är bäst...Bäst för mig förstås! Jag hade kunnat skriva ingen nämnd ingen glömd....men bara för att jag väljer att skriva någon rad om några så betyder inte det att de som inte är omskrivna inte är viktiga för mig. Att någon är bra behöver ju inte per definition betyda att någon annan är dålig eller sämre....Alla mina vänner är speciella och viktiga....Här är ett axplock:
...
Det är fina kusinen J som alltid varit min vän. Som jag har tältat med, festat med, raggat killar med...varit på spelningar och sjöslag med. J kan man alltid lita på. Hon är fantastisk och rolig. Kan bjuda på sig själv och skratta mycket. J är helt otroligt duktig på att skapa.
...
Det är fina kusinen B. Så varm och djup. Så härlig och crazy....ingen kan rocka med en björk som dig!
...
Det är fina kusinen U. 7 år äldre och fantastisk på alla sätt. Min förebild när jag var liten. Så envis och klok. Så snygg och stark. Ett stort hjärta av guld...Jag önskar att du hade förmågan att se dig själv som andra ser dig. Att du inser att du är mer än good enough och att du har ett stort egenvärde....
...
Det är halvgalna vännen S. Så mycket upptåg från dagistiden och framåt. Tokigt, roligt, sorgligt och tungt. Vi har gjort det mesta tillsammans. Klart bästa ressällskapet är du! När tusan ska vi ha pengar och tid att göra en sådan galen resa igen? Iofs så behöver vi inte så mycket pengar. Vi hittar ju rabatter på hamburgare och män som har storat kylskåp i sitt hus...eller nått ;)
....
Det är gymnasiekompisen M. Stark, klok, snygg...ställer upp och är aldrig bangen. Det är på din soffa man lägger sig när man är ledsen..sen så får man bara vara och lyssna på när du polemasar runt och hjärtat känns genast lättare!
...
Det är min trolovade, vännen A...Vi har ett eget språk, vi behöver inte prata med varandra så mycket för att veta vad den andra tänker. Vi pratar med varandra om allt och inget ofta...och när det blir veckor som detta då man inte har gjort det så känns det märkligt. Du är en del av mitt liv, min vardag...och när du inte är det känns det helfel...
...
Det är kloka vännen F. Min mentor och coach. F kan säga men L, vad håller du på med? Hur blev det så? Hur ska du göra för att det ska bli på ett annat sätt nästa gång? F är otroligt viktig för mig. F:s kloka sms värmer en helt och hållet. Från hjärtat och ut i tårna.
..
Det är vännen Ma, som ringer och skrattar sitt hjärtliga skratt! Jag är så stolt över dig, att du har börjat se ditt egenvärde och att du börjar ta konsekvenser för dina val! Stark är du, klok och glad!
....
Det är LR, MB, CI....ni har alltid känts självklara i mitt liv. Även om vi inte hörs av så ofta så känns det alltid som att vi kan ta upp tråden där vi lämnade den senast. Man kan alltid dyka in på kaffe, mat...alltid najs!
..
Det är fina mamman på Bäst. Min allvetande skräphög! Jag är så glad för att jag ångrade mig och hoppade på Unitas tåget! Du har lärt mig så mycket och gett mig så mycket nya perspektiv. Jag är glad och tacksam över att jag får låna dina glasögon och titta på världen med!
..
Det är kloka MW som alltid har tid för en promenad. Allt löser sig!
...
Det är helgalna och underbara AL. Som hittar på roligheter med barnen, som hänger med till stugan och bara är. Som greppar en kratta och jobbar på..tömmer diskmaskinen och bastar som en äkta finne!
...
Jag är en lyckligt lottad person som har många underbara personer i min närhet! Tack alla fina och kloka för att ni härdar ut med mig! Älskar er! KRAAAM

Day 06 – Your day

Då jag latat mig nån dag eller två så är det bara att ösa in dessa inlägg för att komma i fas! Day6-your day skulle jag har skrivit igår fredag. Så, då gör jag väl det, skriver om fredag 17 december 2010!
...
Gick och lade mig vid 00.20 och läste en bok till 01.30. Vid 3 snåret kommer Midi ner i sängen och vill sova med mamma. Vid 4.30 kommer maken hem från jobbet. Har kompat några timmar. Vid kvart i fem vaknar jag av Midi som pratar i sömnen; Lindroths.se.....säger han. Undra om han har kakabstinens? Nya flarn finns tydligen i kakskåpet! 07.00 ringer väckarklockan och då är det bara att masa sig upp från sängen.
...
Ger mat åt mina doggar och hämtar in tidningen. Svarar på jobbmail och skriver ett låååångt mejl till en kund. Går ut med hundarna och lämnar labben hos kompisar. Hem och mysa med barnen som fått Super Mario Galaxy 2 spelet i kalendern. Lyckliga barn. Mamma med taskigt tålamod ska få igång spelet utan att ha tid för det egentligen. Dricker en kopp te och käkar en macka...läser NSD för att se gårdagens händelser i tryck.
...
10 kommer taxin och hämtar oss för att ta oss in till stationen. Kliver på tåget och får snabbt veta att vi kommer åka buss från Boden till Kiruna. Suck. Vi väntar på att bussen ska komma till Boden i 2 timmar. Bussresa till Kiruna. Med obligatorisk paus efter vägen för chaffisens skull. Stannar i Lansjärv där de håller på att starta upp verksamheten. Det går inte att betala med kort, det är slut dagens.....Som ett skämt!
...
Bästa H fixar strumpbyxor till mig och levererar till hotellet. Bästa M.T hämtar oss i Kiruna limmon och ser till att vi levereras till julshowen också. Julfesten med bästa kollegorna är trevlig. Maken fryser av trötthet så han skakar. Han skulle ju ha legat på hotellet och sovit medan jag jobbade. Han skulle inte sitta på en buss i flera timmar....Han ger upp och går till hotellet. Jag stannar kvar och dricker några öl och snackar med fina kollegor. Har hur trevligt som helst. Då tänder de lamporna i taket som en fin gest att nu ska alla dra...kl är 00.00 och vi beger oss till Empes för en nattfösar hampis. Gott...
...
En transportdag. Som följs av en transport dag....men vad tusan. Man hinner iallafall reflektera över livet dagar som dessa!

Day 05 – Your definition of love

"Love is not a feeling, it´s action!"
Kärlek är att att ärligt och uppriktigt finnas där för någon annan. I nöd och lust, och som Ronny Eriksson igår sa på showen, att mycket är vare sig lust eller nöd, det är mycket grå vardag!
...
Det enklaste sättet att konkret beskriva hur jag ser på definitionen är exemplet matlagning. Att laga mat till någon annan är en kärlekshandling. Det är att ge av sig själv, sin tid och sin kompetens för att de man värnar om ska känna sig mätta och nöjda. Mat ger kraft och energi och GLÄDJE! Makaroner och korv, blodpuddig och mamma scans köttbullar är KÄRLEK! Att laga en maträtt som någon tycker om för den speciellt är en kärleksförklaring. Det är att visa att jag har hört dig, jag har sett dig och jag vill göra detta för dig, för jag vet att du blir extra glad!
...
Det kan man applicera på det mesta. Det är att kliva upp och ta hand om barnen och låta den andra sova för att man sett att den andra är trött. Det kan vara att ringa och sjunga på telefonsvararen för en person som behöver pepp. Det är att dra ut grannens soptunna när det är sophämtning.....Helt enkelt ACTION! Omtanke om någon annan. Att ge utan att förvänta sig något åter. Det är för övrigt min definintion av rikedom, att kunna ge, utan att förvänta sig något tillbaka!

Day 04 – What you ate today

Vilket himla ämne!
Till frukost åt jag rostmacka och en kopp yellow label med mycket mjölk.
Till lunch åt jag en pastagratäng på restaurangen i Kalix
En kopp kaffe på det
Sen en apelsin
Sen makaroner och köttfärssås till middag.
En banan på efterrätt.
...
Nu är jag grymt sugen på kaffe..
har mumsat några djungelvrål...
..
Det var min dag..man är det man äter...vem fasen är jag?? ;)

Day 03 – Your parents

Mina föräldrar A & S-E träffades i den lilla byn i Tornedalen när mamma 16 år gammal var där och hälsade på sin syster som flyttat till byn från hemmet i Finland. Pappa var 8 år äldre än mamma, 24 när de träffades alltså.
De flyttade ihop i en lägenhet i Luleå och så kom vi två barn. Brorsan -77, när mamma var nyss fyllda 18 och jag två år senare.
...
Pappa var utbildad elektriker..bodde några år i Luleå men fick hemlängtan och hösten-83 styrdes kosan mot Tornedalen och stugan mitt bakom guds rygg som blev hemma för vår familj. Han jobbade lite som elektriker, men fick sedan jobb som kyrkvaktmästare i byn. En djurvän och relationsbyggare, en trygg och rolig person med glimten i ögat och hjärtat på rätta stället. En sann bohem och värderade tid högre än pengar!
 • Jag har aldrig upplevt min pappa stressad. Han var en lugn person och jag tror att det var något han också förmedlade till sin omgivning. Han älskade att starta diskussioner och sedan smyga ifrån när debatten var som störst. Han var en snäll och omtänksam person och jag har aldrig hört honom säga något dumt om någon annan person. Han trodde inte på skitsnack..
Han var en sann djurvän och kunde få djur att göra de mest otroliga tricken. Katten kunde göra konster, hunden kunde räkna, fåren kunde kramas...När pappa gick bort gick katten från rum till rum och skrek. Min pappa var världens bästa! När kompisar kom slog han mer makaroner i grytan. Han fixade och trixade och fanns alltid där. Klok. Kunde svara på alla konstiga funderingar som man hade. Trygg och lugn. Absolut min mammas motsats. Pappa älskade barn och de honom. Han var påhittig och nyfiken! Nyårsafton 1994 dog pappa. Han var då 44 år.
...
Mamma är undersköterska och som jag skrivit ovan pappas raka motsats. Energisk och explosiv. När mamma är med så händer det grejer! Hon hugger i och är stark som en oxe, hon är en arbetsmyra och har ett hjärta av guld! Mamma är den som aldrig lämnar någon i sticket. Den som på ett naturligt sätt kan få andra att må bra och känna sig sedda och bekräftade. Hon är intensiv men hjärtlig. Hon är rak och långsint. Mamma är grymt intelligent och logisk, kan lösa de mest konstiga uppgifter på ett galant sätt. Hon är busig och nyfiken!
 • Mamma har velat ge oss barn allt det hon själv inte fick då hon förlorade sin mamma när hon var liten. Mamma imponeras inte av status. Hon är stolt och stark! Pengar är inte viktigt för henne och hon har alltid delat det hon haft för att vi barn ska ha det bra. Mamma har betalat så jag har kunnat plugga på universitetet utan att ta lån.
Mamma är den som tar semester och kommer till oss och är med grabbarna när hon hör på mig att jag är trött och sliten. Som fixar middag och låter grabbarna vara lediga från dagis och mysa. Mamma är den som dammsuger och skurar golven tills man kommer hem från jobbet. Sen drar hon iväg på sina egna äventyr så man inte behöver ha henne i knät fast hon är och hälsar på. Mamma är världens bästa mommo! Pojkarna älskar mommos mat. Mamma lagar mycket och helt underbar enkel mat. Enkel och supergod. Lagad med kärlek!
 • När pappa dog var mamma 36 år. Hon träffade då pojkarnas "moffa" och med honom har hon mina fina syskon R & M. Mamma fortsätter att kämpa för sina barn, med vetskapen om att hon lyckats uppfostra två barn till trygga vuxna. Hon är som en lejoninna när det gäller oss barn. Ingen ska få göra oss illa.
Jag är en mix av mina föräldrar. Jag har mammas energi och pappas humor. Jag har pappas trygghet och eftertänksamhet och relationsbyggarförmåga. Jag har mammas förmåga att få människor att trivas. Jag har fått mammas envishet och vilja av stål. Jag är inte lika bohem som dem, men de har fått mig att veta varifrån jag kommer och var jag hör hemma. De har gett mig en trygghet och en tillhörighet. Jag vet att de älskar mig och att de alltid kommer att skydda mig. Att jag aldrig kommer stå ensam i världen. Jag vet att mina barn har fler trygga vuxna som älskar dem och lär dem att vara rädd om varandra, att tid tillsammans är mer värt än saker....
Om jag hade fått välja föräldrar så hade jag utan tvekan valt just mina igen!!

Day 02 – Your first love

...min första kärlek var ett blont och blåögt yrväder och vi var 4-5 år. Min bästa vän var han. Vi lekte jämt med varandra. Mycket cowboy...mycket Macahan. Vi gifte oss med Gud som vittne under sängen.
När vi började 4:an så flyttade han till en annan skola. Det kom andra snygga och charmiga killar...
Men första kärleken kommer han alltid att vara, och som av ett sammanträffande så fyller han år idag! Grattis på födelsedagen fina D!

Day 01 – Introduce yourself

I mars fyller jag 32, men får visa leg när jag ska köpa trisslotter....Tycker om att vara där det händer och vara projektledare. Tycker om när det händer mycket och ta i..tycker om konkreta resultat och blir lätt rastlös...Tar ansvar och är engagerad. Har otroligt svårt att säga nej och triggas av "det går inte, det är omöjligt". Har ett stort hjärta och gråter lätt och mycket. Skrattar mycket och åt helt vansinniga saker, kan absolut vara en idealtyp för en person med finnhumör, är inte långsint och tror på det goda hos människan! Jag är oftast positiv och på, men när jag är off, vilket händer sällan, så är jag verkligen verkligen off. Det är verkligen så att jag bryter ihop och börjar om. Det gör jag några gånger om året. Olika drastiskt är det!
Jag är en relationsbyggare och har några nära vänner, många vänner och flera bekanta. Nära på olika och unika sätt...lika viktiga och så olika..uppvuxen i en bohemfamilj med öppna dörrar. Många är de personerna som kommit in i mitt liv, och snål som jag är släpper jag sällan taget om folk. Det kanske inte blir lika ofta eller lika mycket, men de flesta stannar kvar i mitt liv, på ett eller annat sätt!
Det viktiga är inte hur, utan att man umgås! Inte vad man äter tillsammans, utan att man äter tillsammans! Inte prislappen på saken, utan omtanken och närvaron. "Bättre lite skit i hörnen, än ett rent helvete", "Rikedom är att kunna ge, utan att vänta något åter", "ett hem om det är gott, är livets bästa lott"....är tänkvärda meningar som har präglat mig och gjort mig till den jag är. Jag imponeras av mod och kraft. Att kunna resa sig efter varje fall. Att dela med sig av det man har, det behöver inte handla om saker..utan om vänskap, om värme och energi..om kunskap och tid. Kärlek...
Jag gör mina tappra försök att inreda, men är en känslomänniska och omger mig bara med saker som jag tycker om..inte om det man "borde". Är sådan när det gäller allt! Jag klipper mig så jag känner mig som "mig" och inte efter hur man borde...jag har kläder som jag tycker om, och är inte modeintresserad...Jobbar med det jag tycker om, när jag vill och har inget bekymmer med att byta när jag vill prova något annat!
Jag är tidsoptimist och kan sätta mig på prov ordentligt. Är expert på att maximera allt och sedan bryta ihop och bara gråta en dag..Jag är den som alltid ska göra flera saker åt gången...Å när jag gör något så gör jag mycket av det...tills jag får panik och inser att jag är helt galen och så måste jag avsluta och börja med något annat.
Hur ska man egentligen börja för att börja korrekt med en sådan här introduktion?
Kanske skulle jag ha börjat med att jag är mamma till bröderna bus..för det är mitt viktigaste uppdrag i livet, att se till att mini, midi och maxi som snart är 3,5 och 7 år gamla har det bra. Att de blir kloka, empatiska och trygga personer. Jag är bonusmamma till N...och kommer alltid ha en särskild plats för Lu, Na, Sa & Lu, Ha & Da, Da och Ni i mitt mammahjärta....Jag är ingen mönstermamma..vi käkar plättar med grädde och sylt till middag...vi är vaken alldeles för länge och jag curlar som alla andra..Jag jobbar för mycket och tappar tålamodet ibland...Jag är en good enough-morsa och tänker att om jag blir lite som mina egna föräldrar och farmor och farfar så är jag rätt nöjd. För de är/var bäst!
Jag är gift med allra finaste P. Kärleken i mitt liv som jag snubblade över i en hall för 10 år sedan. Den finaste rumpan i världen såg jag där i hallen...sen hade han även det finaste leendet..de finaste ögonen och det varmaste hjärtat. Det hårdaste pannbenet och ett tålamod av guld med mig...Vi gifte oss en augustidag i slutet av den fantastiska sommaren 2003. Att gifta sig med honom kändes så himla självklart. Fortfarande är det självklart att vi ska bli gamla tillsammans och att han alltid ska vara en del av mitt liv..
Jag är syster till bästa storebror T. Han är den som alltid, alltid har funnits där. Som varit med om samma saker som jag och som förstår mig bäst. Han är den som känner mig bäst av alla. Det är till brorsan man ringer mitt i natten och gråter när man behöver det. Det är till brorsan man ringer när det bara är en röst man tycker om som man vill höra...Det är brorsan som ringer utan att ha något speciellt att säga, bara för att han vill höra min röst. Jag är också stolt storasyster till finaste R och M. Kloka och speciella. De bästa syrrorna man kan få! De är min bonus, mina extrabarn som kom när jag flyttat hemifrån..
Jag är mammas Unge...Vi brukar skoja att det är jag som är ungen...brorsan är guldgossen och syrrorna små gullbarnen...Men det är nog jag och mamma som står varandra närmast. Jag har världens bästa mamma, alla kategorier!
En intensiv tornedaling med starka släktband...med många långa relationer i livet..ett hjärta av guld och en vilja av stål..det är jag det!

Bloggutmaning....

fick en bloggutmaning...vet inte om jag kommer att fixa att skriva ett inlägg om dagen...men man kan ju ta lite längre tid på sig!
Det här är ämnena:
Day 01 – Introduce yourself
Day 02 – Your first love
Day 03 – Your parents
Day 04 – What you ate today
Day 05 – Your definition of love
Day 06 – Your day
Day 07 – Your best friend
Day 08 – A moment
Day 09 – Your beliefs
Day 10 – What you wore today
Day 11 – Your siblings
Day 12 – What’s in your bag
Day 13 – This week
Day 14 – What you wore today
Day 15 – Your dreams
Day 16 – Your first kiss
Day 17 – Your favorite memory
Day 18 – Your favorite birthday
Day 19 – Something you regret
Day 20 – This month
Day 21 – Another moment
Day 22 – Something that upsets you
Day 23 – Something that makes you feel better
Day 24 – Something that makes you cry
Day 25 – A first
Day 26 – Your fears
Day 27 – Your favorite place
Day 28 – Something that you miss
Day 29 – Your aspirations
Day 30 – One last moment

Världens bästa mamma....

...det är min det, utan någon som helst tvekan!
Mamma är den som betalade min hyra när jag pluggade,
som handlade och fyllde min kyl när hon kom och hälsade på...
När jag bara vill lägga mig ner och dö och ge upp så peppar hon mig...
Hon är den som envist ringer och kollar läget och inte ger upp...
...som säger det ingen annan vågar säga...
...som aldrig tvekar att ställa upp och som inte ger sig fast jag säger att det är lugnt.
...som tar semester och hoppar i bilen och kommer och kramar mig...
Hon vet att det är lugnt innebär att jag biter ihop lite till...och så lite till på det.
...
För även om jag är en grymt energisk och positiv person så har ju även jag mina downs. Dagar då jag verkligen inte kan se något positivt och helst skulle vilja sova hela dagen. Men det kan man ju inte göra. Å det brukar ju kännas bättre nästa dag. Det är som att man behöver ha sådana skitdagar lite nu och då för att bli varse om hur himla bra man har det. Och anledningarna till att man har det bra!
...
En klok vän peppade mig på FB...att man har så mycket att vara tacksam över. Å jag är tacksam! Jag är jätte tacksam över mycket. Allt har kommit av olika val som jag har gjort genom livet. Även om man inbland undrar om man valt rätt, så är jag rätt säker på att man inte kan välja fel..Man kan bara välja olika rätt och olika rätt leder till olika resultat. Men när man har en sådan skitdag så blir man till och med mer deppig över att man är deppig när man har det så himla bra!
...
Nu koka en panna svart kaffe och hoppas att man kan driva ut depp med det..annars får jag väl pröva nästa grej och nästa grej tills det ger sig..om inte annat så brukar vattengympa alltid funka. Så om inte förr så hoppas jag på positiv känsla senast 19.30 ikväll!
Kram alla fina och kloka

I-landsproblem....

..känns nästan hemskt att man varit illamående av att tvingas välja mellan två bra jobb. Speciellt när man vet hur det känns att inte ha något jobb alls. Å när jag väl har valt så känns det som att man valde fel. Men nu när jag hunnit fundera en stund så känns det inte lika surt. Jag är glad att jag fick frågan.....Det hade varit hiskeligt skönt att slippa en massa saker som finns i konsultlivet. Men samtidigt så är det hiskeligt skönt att mitt jobb inte påverkar familjen mer än vad det absolut måste. ...
...
Även om jag ibland känner att jag vill ha ett ställe att jobba på. Ett fikarum att dricka kaffe i...några fantastiska arbetskompisar att skratta tillsammans med så har jag världens bästa chefer. De tror på mig. Jag får skapa min egen värld..som att vara egen företagare utan att vara det! Även om de lediga dagarna sällan blir så många eller så långa som de borde, så älskar jag mitt jobb...eller kanske lite som han Håkan Hellström, Hatar att jag älskar...
...
Men nu är beslutet fattat. Jag har gjort någon annan glad, för nu får denne chansen till ett jätteroligt jobb! Det gör att det känns lite bättre att ha fattat beslutet.....
Kram alla fina!

Vågar, vågar inte....vill, vill inte...

Så ringde telefonen. Å så vill de...men vill jag?
..
Jag blir som en unge och tänker NEJ, nu vill jag inte. Fast jag ville nyss....Fast jag vill och inte vill samtidigt.
Det blir så jobbigt när man måste ta ett beslut. Jag vet inte. Man kan ju inte ha kakan och äta upp den.
...
Ska jag....vilket väger mest?
Vågar jag? Vad händer om jag väljer "fel"? Om jag får hemlängtan? Hemifrån till hem hit? Tänk om jag längtar ihjäl mig? Tänk om maken får spatt och säger jag tyar icket längre?
Hur mycket är det värt att maken härdar ut med mig? ALLT! Han är mitt allt...han och ungarna! Om det blir så att han inte tyar längre, hur fort kan jag lösa det? För han bara måste tya.....
...
Nej..jag ska ringa taxin som ska ta mig till bussen i morgon bitti. Till Skellefteå 05.40. 13 mil, t o r. 26 mil...det är min värld nu...hemma vid 18.30..hoppas jag! Jag ska fundera på bussen...mycket och sedan ringa...
..
Det lutar åt att jag fortsätter åka till Skellefteå. Det är enklast så. Eller är det det? ;)

Vågskålar..

i mitt huvud snurrar massor med saker som jag försöker väga för och emot. En klok person jag känner peppade mig och sa: "L, om det varit pre barn hade du bara gasat." Ja, hon har helt rätt. Hon känner mig så himla väl. Å så är vi väl rätt lika också. Envisa, stolta och vill framåt/uppåt. Vår svaghet och vår styrka är det stora hjärtat, som ärvts av gener från den lilla fina byn i tornedalen.
..
Vad enkelt det vore, om det vore pre barn. Nu är det ju inte ens post barn...det är mitt uppe i finaste barnen! De är de som kommer först. Före allt. Eller som väger tyngst i vågskålarna. Ett argument för en eventuell förändring av livet för en tid var just att de var för barnen skull jag skulle välja det andra alternativet. Det har ekat i mitt huvud i flera dagar nu. Jag är inte så säker på att jag håller med att det andra alternativet är det bästa för dem. Jag tror att det som är nu är bäst för dem just nu! Å hur ego får man då som förälder vara????
...
Jag kan inte tänka mig att det finns någon förskola som skulle vara bättre för mina barn än den där de går just nu. Vilken annan förskola har egen kock som lagar mat från grunden, inget raffinerat eller prefabricerat? Vilken annan förskola har barnaerobics, show kids, nobelmiddag med nobelpris, spadag.......Fantastiska pedagoger med vilja att bli bättre och bättre och göra mer av det som just de barnen som går där just nu tycker är spännande??? Jag tror inte att det finns något sådant erbjudande på det eventuella nya alternativet till liv.
...
Vad väger för..ja..kan hända ekonomin...utmaningen..meriten...ett ställe..sluta jaga uppdrag.... Världsliga saker som jag säkert hinner med sen...
Vad väger emot....långt bort....inte lika fritt....
..
Medan mitt huvud väger dessa saker om och om så känns det som att det enklaste är om jag inte får frågan. Samtidigt vore det så jävla spännande att få frågan! Fast jag inte vet vad jag skulle svara...
....
Fatta att jag är matt. Tur att man har mycket tvätt och hundar..så man först har varit på en timmes promenad på isen med hundarna och bara låtit tankarna vara någon annanstans.....och att man har massor av tvätt som man plockar i och ur och hänger......det är också terapeutiskt!
...
Nu ska jag sluta fundera, jag blir ju ändå inte klokare...nu ska jag njuta av det som är kvar av helgen istället!
Kram alla fina!

RSS 2.0