Ho ho ho....

vad jag är trött idag. Så där helt matt så ögonen nästan kokar. Tror att det är en släng av hemlängtan, en släng av vad ska jag göra med mitt liv egentligen....och en suck för det 1,5 timmar försenade tåget hem......
...
När jag får förmånen att jobbcoacha så tänker jag igenom mitt val av jobb. Och just nu så känns det som att jag egentligen inte vet om jag är på rätt ställe. Är det verkligen detta jag vill göra? Vissa dagar så känns det som att jag bara vrålar ABSOLUT...och nästa dag tänker jag en dag i taget, en dag i taget....
...
Jag försöker också klura ut vad det är som gör att jag känner så...för det är inte första gången det känns så när jag varit på ett ställe i 2 år. Någon annan som känner igen sig? Finns det 2 års kriser för arbetsplatser?
...
Nåväl, jag har roligt på jobbet....nästan jämt! Försöker vara i nuet och mindfull och hitta tillfällen då jag kan vara det. Idag kom ett tillfälle. Jag gick från gruvområdet ner till Malmberget och där fanns skönhet som gör en otroligt varm och glad..
Njut av alla fina färger! De finns överallt! Det gör jag!

Drottningen av Sst...

Jag ska gå och köpa mig en sådan drottningkrona...och sedan ska jag köra detta fantastiska trick! Pappan får vara mitt tjänstefolk nu när jag är väck och jobbar och han är hemmapappa. Jag gillar att ha en hemmapappa i mitt hus!
...
Veckan kom och gick och jag vet inte riktigt vad som egentligen hände. Jag jobbade en hel del....jag sov betydligt mindre än jag vant mig vid som föräldraledig och nu skriker hela min kropp. Ont i halsen och ont i lederna. Tur i oturen ska världens bästa brorsa gå en kurs i veckan. Då kan jag sova i lägenheten som han delar med sina kompisar på arbetsorten. Så skönt att slippa 2 timmars bilkörning idag och 3 timmars bilkörning måndag till onsdag. Så mycket mera sömn till folket alltså!
...
Hemma har livet bestått av att laga mat, tvätta, handla och städa. Men jag har också hunnit mysa med mina fina barn, prommat med doggar och badat i badtunnan med maken. Badtunnan känns som en grymt god investering just nu. Det var så hiskeligt skönt att släppa ner sin trötta lekamen i den igår och bara vara!
...
På torsdag ska jag och maken gå och se förslaget på ritning till vårt eventuella nya kök. Spännande värre! Längtar! Är nyfiken som bara den!
..
Kram alla fina!

Verkligheten=Check

Så var det officiellt slut på en fantastisk sommarledighet. Vardagen startade på ett golv på en madrass i en tom lägenhet i Kiruna. Före väckarklockan ringde så vaknade jag….aningens nervös för att vara åter på arbetet. Nya uppdrag, nya personer…ringrostighet..men nog är man snart varm i kläderna. Smaklökarna är redan tillbaka. Smaken av automatkaffe är man redan van vid…..puh…få se hur länge magen fixar det innan den rasar! ;)

Min förstfödde är inte längre en bebis. Han är en ettagluttare…..första dagen i riktiga skolan igår. Å mamma var 35 mil bort. Jag hade velat vara där och se honom. Nu fick hans pappa den förmånen, och den är han väl unt. Mina barn har verkligen världens bästa pappa…valt med omsorg! Jag minns ännu min första skoldag…en dag i augusti 1986. S pappa delade ut pennor och block som blixten.  Jag minns att jag längtade och att det var svårt att sova natten innan….Pappa var med även för mig och det blev en bra start. Antar att det kommer bli det även för Maxi som nu fått ha med sig pappa på första dagen.  Jag hoppas och planerar att kunna vara med när Midi och Mini går till sin första skoldag!

Mini och Midi vinkade av mig när jag lämnade dem hos fammo och faffa i stugan. Jag tror att alla var nöjda..både boysen och farföräldrarna. Att få tillbringa några dagar i slutet av sommarledigheten tillsammans med viktiga vuxna är verkligen en skatt och en ynnest.  Jag är tacksam över att vi har fantastiska föräldrar som vill vara med våra barn, som ser fram emot att få vara med dem och som tar emot barnen med öppna armar. Det ger oss möjlighet att med gott samvete Som nu. Jag är långt borta och jobbar och då fick maken tid att fokusera på Maxis skolstart.
....
Fokus, en sak i taget....Alla på en gång!

Fullt hus...

Det är något speciellt med att ha fullt hus..med människor man tycker mycket om i alla rum, med stök och mixade stolar, med kaffe ständigt på och diskbänken ständigt full. Med tusen frågor och skratt! Jag känner att jag verkligen är hemma när det är så! När tvättkorgen är översvämmad av badlakan och sängkläder..när kläder som man inte riktigt känner igen har slunkit ner i tvättkorgen....När man får laga mat på löpande band och komma på akutlösningar för att få fikat att räcka till alla...Det är jobbigt..men på ett underbart sätt. Jag älskar att vara mitt i ett kaos av människor och känna att de känner sig välkomna och trygga hos oss! Jag är ingen gormetkock, men älskar vardagsmat till många! Ingen konditor, men slänger gärna ihop en bulldeg så att man kan komma förbi på en bullpåse och nån mjölkliter och massa surr!
...
Jag är nog en sådan modern bullmorsa...som älskar mitt jobb så mycket att jag inte skulle kunna vara hemma heltid...men som gärna är hemma när tillfälle ges...hemma och med huset fullt! Jag trodde verkligen att det skulle bli tufft att vara hemma hela sommaren, men åååå vad jag har njutit! Nästan så mycket att jag känner att jag glad i hågen kan vara ledig längre! Men nu blir det några intensiva veckor framöver och så får vi se vad framtiden har att erbjuda. Jag ska försöka vara ledig torsdagar och fredagar i största möjliga mån då söndagkväll och ända fram till onsdagkväll går åt till arbete på annan ort. Nästa vecka blir första veckan ut. Då kan jag inte vara ledig under torsdag och fredag då jag ska gå en utbildning. Men veckan efter håller jag tummarna för!
...
Trevlig helg alla fina!

Dag 27: Tema "två"

*Två djur: Hugo och Hasse!
*Två låtar som jag älskar är Lisa Ekdahls "I tveksamhetens tid" och Lars Winnerbäcks I dina ögon......
*Två godissorter jag inte vill vara utan är Polly och djungelvrål
*Två träningsformer jag gillar: Löpning och Aqua
*Två favoriträtter: Köttsoppa och stark wok med kyckling
*Två morgon favoriter: En kopp "kommunalte" och hårdmacka med ost och kavvi
*Två klädesplagg: PoP nattlinnet och långkalsonger
*Två böcker på mitt nattduksbord: Babben Larsson och Kajsa Ingemarsdotter
*Två saker jag ska göra i morgon: Kontakta arbetsmiljöverket, städa
*Två saker jag ser fram emot: Tjejmilen och Lasse W konserten!
*Två i min närhet som gör mig stolt: Kusin J:s måleri. Hon är grym! Storebror T....finns ingen som är coolare än du när det gäller pistolskytte enligt Maxi...och när han berättar om dig blir jag stolt. Över att få vara din syster, över att du är grym på det du gör och över min son som kan ge sådan cred...
*Två tv-program: Bygglov och House
*Två som jag jobbat med: K, som nu är på miljögården....Så häftigt med ditt mod att skapa din dröm! M, tacksam över din klokskap, dina tankar och ditt lugn!
*Två som jag pluggat med: I grundskolan: C....jag är så glad över att du äntligen fått hem dina efterlängtade barn! På gymnasiet: Fina M....tänk vad härligt att vi ännu finns i varandras liv..även om du var hyfsat tveksam då i juni -98
*Två rädslor: Att något hemskt ska drabba någon jag älskar.....Råttor! (Eller rädd....tycker de är vidriga små djur)
*Två saker en bra dag: sovmorgon goda vänner
*Två jobb: Ica hemma.....Studentkåren Unitas
*Två drömjobb när jag var liten: Veterinär och Bonde
*Två saker jag noterar på det motsatta könet: Ögonen och rumpan!
*Två klokskaper som följer med mig: Blott de tama fåglarna har en längtan, de vilda flyger....Det högsta är inte att aldrig falla, utan att resa sig efter varje fall...
osv osv osv! 

Surströmming!

(Det är inte burken som är med på bilden som vi tuggade i oss....vi körde Kallax surströmming.....)
...
Har tillbringat eftermiddagen/kvällen hos fina vännen L i Örarna tillsammans med bästa moster I....Myst med bebis M och pratat med lilla fina N..och avnjutit goda tunnbrödmackor med mandelpotatis och surströmming! MUMMA! Det är väl det man kan säga om det! Dessutom bjöd huset på en fantastisk smulpaj med jordgubbar och äpple och kaffe.....Varför gör man detta så sällan??? Tack fina L för allt!
...
Annars har jag haft en ränna och fixa dag idag. Det blir sådana ibland när man är god man åt ett gäng underbara personer! Verkligen ytterligheter man möter......fina J med världens bästa föräldrar och andra J med en förälder från hell....I med pengar som gräs men ingen hälsa som tillåter att man använder dem......Jag har lärt mig otroligt mycket under mina 6 år som god man. Allt från hur man söker hemtjänst och äldreboende, hur man säljer lägenhet och deklarerar sålda aktier...till hur man söker försörjningsstöd, behandlingshem, aktivitetsersättning, bostadsbidrag, hur det går till när man åker dit för ett brott.....Hur man söker skuldsanering...gruppbostad, om olika hemförsäkringar, avbetalningsplaner...Jag har träffat fantastiska vardagshjältar bland personal och anhöriga..men också stött på så vidriga personer så man inte tror att det är möjligt. Men det är en nyttig resa. Att som medelklassmamma i mellanmjölkens land träffa de som inte kan köpa den där billiga tröjan på hm samma månad som tv-licensen betalas..som får spara i ett år innan en möbel för en billig peng kan köpas....Prata vänskap med någon som anser att han har världens bästa vänner som han aldrig vill vara utan, även om de nästa vecka hotar med att knäcka båda benen om lånet på en tusenlapp inte återbetalas genast. Puh....men lärorikt och nyttigt är det!
...
Nu är det bara att avrunda kvällen på något sätt...varva ner och njuta av regnet mot taket....mörkret som gör det möjligt att mysa i sken från ljus i olika former....Ha det toppen alla kloka och fina!

Finska föreningen har haft upptaktsmöte...

...det började som ett skämt mellan N och J...och sedan sa det kabooom så var 16 personer anmälda att springa Kivijärviloppet under finska föreningens flagg...Innan kvällen var över så hade föreningen flera prospects, hangaround och till och med ett kommunalråd och en first Lady! För er som var med så kan man bara inte låta bli att fortsätta skratta åt den galna helgen...så härligt och så välbehövligt! Jag kan inte annat än längta till nästa gång som Finska föreningen Såmi Findland ska återsamlas för styrelsemöte! Kanske vi måste ta en sväng redan i invigningen av badtunnan för jag tror att kommunalrådet har ett och annat tal att träna inför!
...
Att få vara på en plats man älskar med människor som gör en glad är verkligen något att sätta upp på listan över saker som man är tacksam över i sitt liv! Att solen dessutom sken...att maken hade spolat upp tvättvatten i bastun så att strömavbrottet inte störde oss nämnvärt var också helt toppen..och tack bästa brorsan T att vi fick låna din utebastu även om vi inte fick ditt sällskap. Nästa gång så! Du platsar helt klart som medlem i finska föreningen Såmi findland!
...
Nu laddar jag mentalt för att snart börja jobba igen efter en sommar underbar som få! I morgon gör jag en halvdag och på onsdag blir det full dag...sen får jag andas i två dagar innan det verkligen startar upp igen. Puh...jag som precis hade börjat vänja mig vid att vara ledig...Fast nog har jag tjuvjobbat lite...bara lite...och det är jag stolt över att jag lyckats med! Får man bara någon till så galet rolig helg som den som passerat under hösten så fixar man nog att jobba hur mycket som helst! Å så blir ju livet långt också...eftersom det är många goda skratt som passerat! Tack alla ni fina som gjorde vår helg!

Detta med tomtar och troll..

fina mini satt vid bordet när vi fikade och konstaterade att han var ett kaktroll...tuggade några gånger sen var han även ett bulltroll...ett glasstroll..ett godistroll....han glömde nog bort det han faktiskt är mest..ett charmtroll!
Själv är man väl mest någon typ av tomte som fått förmånen att bli mamma till de finaste trollen i stan!

Släktband, släktdrag...

jag är ett förbund av två släkter med duktiga hantverkare och konstnärsådran som löper genom familjerna är stark. Min morfar, farfar och mina morbröder, min farmor, min mamma, mina mostrar, mina fastrar är grymt duktiga på olika hantverk. Många många av mina kusiner är grymma på att skapa med händerna..allt från att måla fina fantastiska tavlor, till att göra hattar, kläder....snickra och svetsa! Jag kan gasta mig hes över hur duktiga hantverkare som jag fått äran att vara släkt med. Jag undrar dock vad som hände när dessa gener skulle till mig? Hoppade de bara över mig? Mina syrror är grymma..men jag????
...
Jag plockade fram symaskinen (Jojo, som dotter till en mamma som kan allt och lite till så har man fått en sådan i tidig ålder). Den är en enkel modell, funnits i min ägo sedan tidiga tonåren. Den är som ny, även om det var ett tag sedan jag var i mina tidiga tonår. (Kanske en fördel!?) Jag plockar fram tyget, mäter och klipper..hur svårt kan det va? Jag hade trots allt bra betyg i matte, och hör och häpna en 5:a i syslöjd! Undra om syslöjdsfröken var förvirrad eller blind? En docka som vi skulle sticka när vi gick i 4 an blev minst tre gånger så stor som den skulle och vadden som var i stack ut lite här och var...Så var nog alla mina projekt på syslöjden när jag tänker efter..men men...det mesta går att gömma bakom charmen! Lite chabby chick redan från starten! Var kanske bara aningens före min tid!
...
Raksöm, hur svårt kan det vara? Nåla oj då, det var kanske så man gjorde? Eller var det överreklamerat med nålningen? Plattan i mattan....åhopp..tråden tog slut..ja ja...Nu har jag här ett stycke gardin. Man hade velat skriva helt rak, men det vore ju att ge för mycket cred till min sykonst. Den skulle bli helt rak...sen blev den som den blev. Man kan kanske kisa lite när man tittar på den??? Men..jag gjorde det i alla fall!
...
Infallet till att plocka fram symaskinen fick jag efter ett trevligt besök av min kusin med barn och syskonbarn. Min kusins mamma blev min "mommo". Mommo var en fena på hantverk och lärde mig både virka (!) och sticka (!) och brodera (!). Jag vet att jag är som jag är, men när de var här och hälsade på så kändes det som att mommo var här med oss och att det var något hon ville. Märklig känsla..och lite läskigt när det händer. Har ni som läser min blogg upplevt det någongång? Att det känns som att någon är med er och att de vill dig något? Nåväl....denna känsla av besök av en person som jag tyckt otroligt mycket om fick mig inspirerad att föra hennes hantverksarv vidare. Det som närmast låg till hands var tygbiten som i flera veckor legat till sig eftersom jag i ett svagt ögonblick av stolthet svarade min mamma som skulle fixa denna gardin att jag absolut kan göra själv. Hur svårt kan det vara, tror jag till och med att jag sa. Svårt nog att den har fått ligga i flera veckor och skräpa på olika platser i vårt lilla hus. I morgon ska jag iaf ta med mig den nya kreationen till stugan och hänga upp den. Den får bli ett monument över att de flesta mentala blockeringar går att häva....och en liten minneskrok över min hantverksådra som gått genom generationer genom mina båda föräldrars släkter...och som ett minne över att jag någonstans tror att det finns de som vakar över mig och vill mig väl. Så mommo, var du än är...jag har sytt en blå gardin med hjortron på! Tack för att du lärt mig så mycket, även om jag kanske inte minns det så bra som jag borde!

Leverans saknad....

Jag beställde min badtunna så att den skulle levereras när vi var barnfria och skulle ha massor av tid att fixa med den. Ingen tunna kom. Den kom inte heller igår..och inte idag. Den har nått vår stad, men det verkar som att schenker vill förvara tunnan hos sig i flera dagar. Man blir galen. Det stod leverans 5 augusti. Jag vet inte var den leveransen tagit vägen. Men nu blir jag lite förbannad. Inte så lite heller....egentligen.
...
Nåväl..den anländer väl när den anländer. Kanske har sin anledning.....kanske är det för att jag ska ha mer tid att fundera på hur vi ska göra kring tunnan...eller nåt...
..
Så det far mina tankar kring just nu! Men den borde väl anlända i veckan ändock..

Festlig festival...

Jag har haft himla trevliga dagar med kalasande i dagarna 3. En kompis med några år färre på nacken tyckte att jag skulle ge mitt festivalband till honom då jag är för gammal för att kalasa i 3 dar. Igår förstod jag att det kan vara så....men det var absolut värt det! Jag har skrattat så himla mycket. Tack alla ni olika som bidragit till alla trevliga minnen som jag ska plocka fram under den kommande mörka hösten. Speciellt tack till finaste vännen A! Jag gillar vår tradition att hänga ihop hela helgen som back in the days! Tack också farmor och farfar och bästa mamma och mommo för att ni hängt med våra kidz så att det blivit möjligt. För utan barnen utlokaliserade hade det inte gått!
...
Som det prestationstroll jag är har jag inte kunnat ligga med armarna i kors...oavsett läget och formen efter att ha svingat några bägare med goda vänner har jag känt att något måste jag hinna göra hemma också. Så vi har flyttat friggebodan för att få plats med min efterlängtade badtunna! Bodan har även fått samma färg som huset håller på att få...och vi har slängt sådant som är trasigt och som inte längre fyller sitt syfte hos oss. En massa ved har jag också travat upp igen. Tack ni fina mc-killar som kom och hjälpte att tömma bodan. Vi vet absolut vilka vi ringer den dagen då vi ska flytta någon annanstans från detta hus! Har hört att ni är sugna på att packa ihop garaget! ;)
...
Jag längtar till tusen efter mina ungar, men jag har verkligen haft det skönt utan ungarna! Både kropp och knopp behöver få en liten paus från ungarna ibland. Åtminstone behöver jag det. Min och makens relation behöver också det. Att nån gång lite nu och då få vara (LIIITE) som vi var när vi blev kära i varandra. Inte så strukturerade och ordentliga och kloka. Utan smågalna...eller, jag får tala för mig själv kanske. Men jag antar att maken förälskade sig i det galna i mig....Å jag känner att jag behöver få vara mer så än vad man hinner med tre ompalompier i huset. Jag är faktiskt tacksam över att vi kan hitta varandra direkt och att vi inte är obekväma i att vara bara vi. För det kan nog lätt bli så att man går in så hårt i rollen som förälder så att man glömmer bort hur man var innan. Även om livet inte blir likadant efter att man bivit förälder, så är det underbart att känna att vi är så mycket mer än mamma och pappa....
...
Nu rensar jag lite till i röran..ska ta en sväng med moppen i huset och snart snart anländer finaste ompalompierna med farfar och kusinerna! Ordningen blir återställd!

RSS 2.0