Att leva sin dröm...


på omvägar fick jag höra att det talas om oss och vårt liv som familjehem. Att vi låter andra ta hand om barn placerade hos oss, men "det finns ju en hel del pengar i det". Jag satte kaffet i halsen. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Det var som att få en kniv i hjärtat. För om det är något som gör det värt att vara familjehem så är det definitivt inte pengarna. Inte för oss i allafall. Vi har båda jobb som vi tjänar helt OK på. Pengar som räcker gott och väl till vårt liv. Vi lever inte ett extra vagant liv på något sätt. Vi gillar enkla saker som inte kostar.

..

Att vara familjehem, att få vara tacksam över att någon mamma gav ett barn livet och att vi får förmånen att följa detta fina mirakel på deras resa i livet under den tiden i livet då det händer massor är mer min anledning. Att jag redan som liten beslöt mig för att inget barn ska behöva somna ensam och rädd om jag kan göra något åt det. Att inget barn ska behöva gå hem från skolan med en klump i magen för att han eller hon inte vet hur det är med mamma eller pappa hemma. Att inte behöva vara rädd för våld, alkohol och droger...Det är min drivkraft. Att om jag gjort ett enda barns liv lite bättre bara genom att öppna mitt hem så kommer jag att kunna vila i frid den dagen då det är dags för det.

..

Jag kan inte stå och se på när människor far illa. Vare sig barn, unga, vuxna, gamla. Jag vill göra det jag kan idag, det jag förmår och klarar av för att göra livet lite bättre. samhället lite varmare. Jag tror stenhårt på den afrikanska ordspråket att det behövs en by för att uppfostra ett barn. Att det är viktigt för en person att skapa ett stort socialt skyddsnät och att barn och unga får flera positiva vuxna förebilder. Jag har så många fina vuxna förebilder att ge till dessa barn som inget har. Kloka vuxna som har olika erfarenheter av livet. Det handlar om att lära sig att bygga tillit. Jag är tacksam för dessa fina och kloka vuxna som finns i vår närhet.

...

Jag är tacksam över att våra vänner vill bidra till att göra livet bättre för dessa unga och barn som vi fått förmånen att låna till vår familj. För det är ett lån. Även om vi alltid vill ha det på livstid! För det handlar om just det. Jag och finaste maken har ju en hake på dessa barn. Det finns krav på dessa barn för att de tillhör en familj. Kan jag prata med den ena av oss om jag är arg och inte förstår den andre? Får jag vara arg på L&P? Jag tycker de gör FEL! alla sådana här tankar och känslor är ok. Att bygga relationer handlar om att lära sig om sig själv och sina känslor och hur det påverkar livet. Därför är andra trygga vuxna i vår närhet en fördel. Det är en bonus. Att det finns någon som dessa barn kan lita på, som känner oss väl och som kan förklara det vi inte lyckats förklara. Det kan också vara så att det är en person som barnen kan tänka att om jag bllir utkastad som så många gånger förr så kan det finnas andra i min "nya" närhet som jag kan ta min tillflykt till. Det är värdefullt för att våga växa!

...

Jag tänker bara hur jag hade min farmor och farfar som en sådan tillflykt när jag växte upp. Jag visste att vad som än hände så skulle jag alltid kunna dra till dem och stanna där. Att de skulle lyssna, krama och fixa käk till mig! Det är en trygghet som jag tror att många tar för givet. Det gjorde jag. Det var ju självklart! För barn som blir familjehemsplacerade (det blir man av allt för många anledningar) så finns sällan sådan trygghet. Det är något som ger jordmån, som ger kraft och ljus för tillväxt!

...

Nätverk är viktigt för oss alla. För företag, för familjer, för organisationer... Att skapa nätverk gör att man får en kompetensbank, ett livslångt lärande! Att få förmånen att låna någon annans glasögon gör att saker som tycktes självklara inte längre är det. Jag är tacksam för glasögon som jag kan få låna. Det är så lätt att bli naiv och blind. Det är så lätt att fastna i gamla sätt att tänka. Jag är tacksam över böcker och boktips..över samtal och paradigmskiften som jag får genom möten med andra.

...

Bland det sista min pappa sa till mig innan han lämnade oss alldeles för tidigt för snart 18 år sedan var: L, jag är fattig som en kyrkråtta, men ber du mig ta ner månen så ska jag i allafall försöka.

Det är ord som etsat sig fast i mitt minne och blivit ett livsmål för mig som förälder. För mig handlar det inte om pengar. För mig har det aldrig handlat om pengar för jag är uppvuxen med värderingar som gjort att jag aldrig satt rikedom först. Det handlar om att kunna vara närvarande här och nu. Att kunna se och höra och kämpa för varenda unge. Det är därför jag väljer att vara ledig så mycket som möjligt med mina barn. Jobba intensivt i några dagar och sedan vara hemma mer. Jag kan göra så för att jag valt en pappa med omsorg till mina barn. En pappa som delar mina värderingar som också vill vara med sina barn. Jag behöver aldrig vara orolig för mina barns välbefinnande var jag än befinner mig. Jag vet att de har det bra! Barn behöver inte flotta saker. De behöver närvaro och härvaro.

….

Så, jag citerar min fars ord till mina barn, både bio och bonus. De som finns i familjen idag och ni som komma skall: Jag är fattig som en kyrkråtta, men om du ber mig ta ner månen åt dig så kommer jag försöka..och försöka och försöka.

Jag citerar även gärna Jonas Gardell:

Aldrig ska jag sluta älska dig, du allt jag har och allt jag ber om….

Jag ger aldrig upp. Jag kommer alltid att kämpa för er mina skatter! Ni är det bästa jag vet, det finaste som finns. Aldrig ska jag sluta älska er!

Och om det fortfarande finns de som tror att barn bor hos oss av ekonomiska skäl så kan jag skicka mina kontoutdrag till dig! Det är en sorglig läsning. Det är ica och coop….hundmat och hm. Alldeles för lite glamour. Men, det är ett sätt att leva som gör att jag känner att jag lever fullt ut!


Somna på soffan...

Skulle stort ta mig iväg på kaffe och surr. Somnade i soffan. Tack gode Gud för substitut! Äckligt men funkar i brist på kaffe gjort med kärlek!


Huvudet upp, fötterna ner...

..det känns som att det är det jag säger till mig själv varje dag. Jag har i allafall huvudet upp och fötterna ner. Men är det mer än så? Ibland undrar jag.
...
Igår var jag och firade bästa bonuspappan som fyller 60 år om några dagar. Vi överaskade honom med matpajer, ballonger och efterrätter...och så trevligt sällskap! När vi styrde kosan hemåt efter en lyckad kväll var jag full av tacksamhet. Tacksam över att ha goda relationer, tacksam över att ha en familj, tacksam över att vi alla är friska...Tacksam över alla fina vänner som vi har förmånen att dela våra liv med....
...
När vi kom hem mitt i natten var jag tacksam över min tvättmaskin som man kan ställa in på timer så tvätten precis var klar och jag fick flera torktimmar samt nytvättade kläder lagom tills jag öppnade mina gluggar efter alldeles för lite sömn.
..
När jag väl var igång fick jag sällskap av en av mina absoluta favoritkusiner och en av mina allra bästa vänner på en promenad..och när vi nästan var hemma sken solen på oss. Det är lycka! De hängde på oss hem och åt lunch med oss. Då kom mamma, bonuspappa och syrrorna och fina S. Efter en liten stund komm lilla faster med sin man och fikade och surrade. Dagar som detta(avsett hur trött jag är) gör mig varm och glad och tacksam!
...
Kvällen tillbringade jag och maken med att jaga på med mini på en cykel för att få honom att cykla. En viljekamp utan dess like. Men vi vet, visa av tidigare erfarenheter att lyckan när koden knäcks och balansen och farten kommer så är det värt det. Vi vet att det handlar om ett gäng dagar att springa med krökt rygg och snabba ben. Men snart! Sen tog jag gammelhunden på cykeltur. Han är överlycklig när han får springa brevid cykeln. Hem med honom och så tog jag Ha hund...han gillar inte att springa vid cykeln. Han får man verkligen peppa och heja på och släpa sista biten. Men så är han ju också en labrador!
...
Nu laddar jag för ytterligare en vecka på språng. Med en arla avfärd i morgon. Det blir bra. Snart är det fredag igen.
Kram alla fina och kloka!

Att vilja och inte!

...i morse började min dag som måndagens Fan-dag. Upp tidigt som attans för att hinna till uppdraget som jag är inne i tidigt och hinna göra mycket. Dagen skulle bli fantastiskt i att komma till görat! Som pricken över i-et så skulle jag få lift av svärfar till jobbet så det var bara uppåt! Rusar in på kontoret före sju och tänker nu jävlar ska det hända! Å då, ja, då har systemadministratören plockat bort min användare!! Så inga mejl, inga filer, inget något!
Så nu mina vänner, har jag suttit här påmitt lånekontor, men en dator som inte vill mig väl idag! Tur att jag har
en jobbdator för övriga jobb och att den var med mig idag!
När jag satt här i min hopplöshet och tänkte att detta var en fortsättning på fan-dagen så ringer maken: Mini spyr, jag ska hämta på förskolan. Å då,  här i min hopplöshet kom tacksamhet för att inte vara hemma i kräkaland idag. Att jag inte ens ska vara i kräkaland förrän i morgon kväll. Visst är jag en hemsk mamma, som inte vill ta hand om mitt sjuka barn? Det gör ont i mitt hjärta att mitt lilla pyre inte är frisk, och jag skulle vilja krama honom såklart. men kräksjuka vill jag icket ha. Då är det bra att ha 350 km emellan. Jag tror att det är precis det avståndet som krävs för att inte bli smittad....
3205_-_Milano,_Duomo_-_Giorgio_Bonola_-_Miracolo_di_Marco_Spagnolo_(1681)_-_Foto_Giovanni_Dall'Orto,_6-Dec-2007-cropped.jpg

Noll koll.....

..är det värsta jag vet. Det är så stressande så jag blir en helt oönskad version av mig själv.
Då jag lagt min hjärna (läs kalender) på lämpligt ställe som jag inte riktigt vet var det är så har jag inte grepp om hela mitt liv. Jobbkalendern har jag alltid i telefonen, men jag behöver ha en skriftlig variant av den i fickfomat. En där jag enkelt och överskådligt kan se hur livet ser ut..
När jag inte har koll får jag det som Mini kallar det, en FAN-dag. Det är så jag låter de dagarna, när jag liksom hela tiden ligger steget bakom och ställer till det för många. Nåväl. Jag är tacksam över min man. Han är bara hel cool när jag är i upplösningstillstånd. Han kommer och fixar allt och låter mig ta reda på det jag inte vet. Han är bara bäst!

RSS 2.0