Måndag morgon!


Vilket färgspel himlen bjuder på!

Om bara...

Under min uppväxt har jag fått lära mig att det inte lönar sig att tänka tänk om, eller om bara...."L, du vet, om moster skulle ha bollar då skulle hon vara morbror...."Typisk finsk logik. Ingen idé att tänka, tänk om, eller om bara helt enkelt!
..
Pappas farbror skulle ha fyllt 90 år idag om han levt, det gjorde en av hans döttrar mig varse om via FB. Hon hade länkat till psalmen Blott en dag. Som dotter till en kyrkvaktmästare så har psalmer en särskild plats i mitt hjärta. Vissa närmare än andra, och just blott en dag är en av de finaste psalmerna jag vet.
....
Jag brukar försöka hämta kraft och känna tacksahet för det som varit. Känna glädje för det som kommer och stanna här och nu så mycket som möjligt. När jag satt på jobbet med en person så insåg jag att denne var jämngammal med min pappa. När jag ser 1950 i ett personnummer så blir det svårt att inte låta tanken vandra i termer av tänk om....
...
I min brors mina vänner bok från 80-talet svarade pappa på frågan vad han skulle göra 2000. Då svarade han fylla 50 år. Kanske skulle han vara morfar eller farfar. Han såg fram emot det. Jag tänker ofta på hur det skulle varit om det hade varit så att han hade fått fylla 50 år och hur det hade varit att få visa mina barn för honom. Skulle han jobba eller gått i pension? Skulle mina föräldrar ännu varit gifta med varandra? Vad skulle jag ha jobbat med och vem skulle jag leva med om pappa ännu fanns? Jag tror att många saker i mitt liv hade varit annorlunda om han hade levt.
...
Jag är tacksam över mitt liv som det är idag, och hur det har varit! Jag skulle inte vilja ändra på något om jag fick tänka om! Med det vill jag inte säga att jag inte saknar min pappa så det gör ont i hela min själ, för det gör jag. Jag saknar hans humor, hans resonemang och hans naturliga trygghet och värme. Men jag vet, att i ett tänk om eller om bara så skulle jag inte haft de nära mig som jag har idag. Å de ger mig ännu mer!
...
Var rädd om det ni har. Våga tänka "tack för att..." istället för "om bara". Det gör jag. Även om det gör ont i hjärtat ibland.
Kram alla fina!

Farsdag...

Är en sådan dag som både är härlig och förfärlig! Den är härlig för att viktiga personer i människors liv blir extra ihågkomna. Den är härlig för att mina skatter har den bästa tänkbara pappan! Vi firar honom i smyg på morgonen så att de som inte kan fira sin egen pappa behöver känna sorg. Det är enkelt med tonåringar i huset...
Men i mitt hjärta gör det ont. Ont för att så många barn inte har en pappa de kan fira. Att han saknas i deras liv av många olika anledningar....kanske är det så att han inte har förstått vilken eller vilka skatter han har förunnats...kanske är han sjuk, i ett annat land...
Jag längtar jättemycket efter min pappa. Det är snart 19 år sedan han lämnade jordelivet. En enkel man som levde sin dröm. En som lärde mig värdet av att vara tillsammans och umgås med varandra, utan knussel! Tänkte på det i morse när jag och barnen gjorde tårta till deras pappa. Trött och sliten mådde jag lite illa när jag köpte tårtbotten istället för att baka den själv. I morse log jag när jag vispade marsankrämen och lade i den köpta tårtbotten. Det var precis som pappa gjorde, genade på sådant som inte hade någon som helst betydelse. Tårtan blev helt ok! Samvaron runt fikabordet underbart! Ibland behöver jag påminnas om att jag inte behöver göra allt. Jag duger! Fokus på det som är viktigt i mitt liv! Min spretiga och stora underbara familj! Varje dag! Hela tiden!
Tack pappa för att du gett mig livet! 

Ö


Så har vi kommit till Ödesstunden för utmaningen. Sista anhalten på bloggutmaningen från A-Ö. Det har varit kul att fundera och inspireras kring alfabetet. Ö. När jag tänker på Ö så kommer jag att tänka på ett radioprogram som jag lyssnade till i torsdags. Det var på lokalradion och en lokal tornedalsk profil, "Boda", gjorde ett inslag om Tärendö-holmen. En liten holme ute i älven i Tärendö. Tänk att profiler som Povel Ramel och ABBA-medlemmarna innan de blev ABBA, Gyllene tider, Jerry Williams, Svenne och Lotta mfl har varit där och showat! För mig som är född i slutet på 70 talet är minnena tydliga från när jag med min familj besökte Tärendö-Holmen och fick se mina stora idoler bröderna Herrey!! Wow vilken känsla att sitta på axlarna som 5 åring och se dem live!
 
 
 
Ett annat Ö i mitt liv...även om det inte sker i någon ofantlig utsträckling så vill jag ännu ha med det..
En ÖL med goda vänner! Eller i badtunnan en stjärnklar kväll....eller i bastun..eller stugtrappan efter ett väl utfört dagsverke. Ibland händer det! Å då, då är den himmelst gott!
Mitt sista inlägg i alfabetsutmaningen blir Överraskningar! Något som har varit fruktansvärt för mig. Jag har avskytt överraskningar i hela mitt vuxna liv! Oavsett avsikt med överraskningen så har det varit obehagligt och äckligt för mig att utsätta mig för det. Det har många i min närhet fått erfara och jag är ännu ledsen över att jag förstört så mycket för andra med mitt sätt att att tackla överraskningar. Jag har tränat de sista åren för att bli bättre och jag fick enorm hjälp med min begränsande övertygelse under min certifiering till coach av fantastiska H och E-L. Jag är er evigt tacksam. Min första födelsedag som vuxen där jag kunnat NJUTA av presenterna kom efter det. Så mitt sista bidrag i alfabetsutmaningen blir en bild från just den dagen. En bild på överraskningar som gjorde mig glad!
 
 

Ä

På Ä finns det massor med lämpliga bilder och ord! Som underbart härliga ÄPPLEN! som dessa på bilden, egenodlade i trädgården. Sura som tusan men ofantligt goda med kanel och socker i stekpannan!
Eller den här bilden. På min ÄLDSTA son och hans skalman. Tänk att tiden kan gå så fort!!??
Det finns också ett gäng ÄLSKADE vänner....
Å Ärr som inte är missprydande fast de är stora, tjocka och i ansiktet. Vilken tur att jag är så snygg så jag inte blir ful av lite Ärr!
ÄKTA kärlek...till varandra, sina barn, barnbarn och till v'ärlden!
När vi varit på ÄVENTYR så kan det vara bra med torkmöjligheter!
 
Hela livet är ett ÄVENTYR! Jag är så glad över att få vara med på det! Jag är glad och tacksam över att få ÄLSKA och ÄLSKAS, att jag ÄRVT egenskaper......
 
 
 
 

RSS 2.0