När orden inte räcker till...

I natt vann cancern kampen...nu har fina A-K fått ro. Även om det var alldeles för länge sedan vi sågs så gör det otroligt ont i hjärtat. Hur ont ska det då inte göra för hennes lilla fina familj?? Hur outhärdligt stor ska inte sorgen vara för dem?
Jag har erfarenhet av att förlora en förälder..men jag var ju "stor". Visst behöver man sina föräldrar hela livet, men absolut mest när man är liten. Lilla A är bara 5 år.....5 år...Tänk att förlora sin livskamrat, kärleken i sitt liv, sin fattade pusselbit? Hemskaste hemskaste tanke...
...
Mamma blev ensam med att ta oss sista biten in i vuxenlivet. Men brorsan hade redan flyttat hemifrån och jag flyttade ett halvår senare. O blir ensam med A...det är han som måste göra allt det som de hade velat göra tillsammans. Han som måste behålla minnet av mamma för lilla A, som kanske inte kommer ha så många minnen av sin finaste mams....
Jag önskar att jag hade mer än ord, för orden räcker inte till. Men ord kan lindra och trösta....men ändå...
Jag vet ju hur min pappa fattas mig. Han fattas mig varje dag som går. Jag tänker på honom och önskar att jag kunde fråga honom så himla mycket. Jag hade velat ha hans synpunkter på så mycket, lånat hans glasögon för att se i andra perspektiv...
Men lilla A..kommer hon att kunna säga: Min mamma och jag vi...kommer hon att minnas det som hon inte fått berättat för sig? Kommer hon att minnas att mamma någonsin varit frisk?
...
Jag antar att de har pratat om hur det kan bli om man förlorar kampen. Om man måste gå fast man inte vill..om man måste vara stark och fixa allt fast man inte har kraft. Jag har skrivit mitt vita arkiv för många år sedan. Jag har skrivit om sånger, om allt..och om vad jag tänker kring mina fina barn. För att inte kunna ta hand om dem själv känns fruktansvärt. Om inte jag kan så vill jag att den som ska det ska veta hur jag tänker kring det.
...
Mina fina barn. Om jag någon gång måste lämna er så är det absolut mot min vilja. Om jag kan kämpa så kommer jag göra det. Om jag förlorar så kommer jag ändå ha kämpat varenda dag för er skull. För ni är mitt allt! Det finaste och bästa jag gjort i mitt liv. Jag har gjort saker i mitt liv som jag är mindre nöjd med. Sånt som man hade kunnat göra annorlunda. Men inte Maxi, Midi och Mini. Ni är helt perfekta! Jag är stolt över er! Ni är mitt livs mening! Om jag måste lämna er så hoppas jag att det kommer att finnas människor som älskar er så mycket som bara möjligt. Men om ni tycker att det är mycket, så är det ingenting mot hur mycket jag älskar er!
...
Min fina make..om jag någongång lämnar dig ensam att fortsätta på livets stig....ta hand om våra barn. Träffa någon som kan göra dem rättvisa! Hitta någon som kan göra dig så hel som möjligt...hitta någon som kan göra dig lycklig...men tänk på mig ibland. Minns att jag aldrig älskat någon som jag älskar dig..och att ingen kunnat göra mig så lycklig som du. Ingen..ingen annan hade kunnat göra min resa i livet lika bra som du...
..
Bara så ni vet...men jag ber till min lyckliga stjärna att jag slipper skrida till verket med det. Jag vill leva länge och vara frisk. Jag önskar mig det. Jag önskar alla ett långt liv i lycka...
..
Men just idag, önskar jag att jag hade mer än ord att lindra sorg med....

Hemskaste tanken i världen...

...är för mig att inte få vara med och se mina barn växa upp....För en i min närhet är det ett faktum. Hon har en obotlig cancer och endast ett mirakel kan rädda henne nu. Det svider i mitt hjärta när jag tänker på ilskan man ska känna för att man inte kommer få möjlighet att vara med och se sitt barn bli vuxen. Att man inte kommer få vara med på den första skoldagen..se henne cykla...tårarna bara rinner när jag tänker på hur det skulle vara..och hur det är för fina familjen. Blotta tanken på att finaste maken inte skulle finnas vid min sida ger mig kalla kårar. Å att få se den man älskar lida och tyna bort av en ilsken sjukdom och inget kunna göra.....
Å vad jag önskar att det var något jag kunde göra för att lätta er börda...
...
Tack för mina fina barn, tack för min fina make, mamma, bror o syskon..för mina underbara släktingar och fina vänner....Tack för att de flesta faktiskt är friska och hoppas att de får leva länge och lyckligt..och snälla snälla...vem det är nu man ska tacka och be till....låt A-K bli frisk...eller lindra hennes plågor och ge hennes fina lilla familj kraft att orka och ta sig vidare...

Svåra samtal...

..är något som jag ska tala med ett gäng om i morgon. Vad är egentligen ett svårt samtal? Jag skulle nog definiera det som ett samtal som man drar sig för att genomföra och som dränerar oss på energi, ger en klump i magen och tar tid och kraft från det vi egentligen vill göra.
...
Jag vet inte om jag drar mig för någon typ av samtal egentligen. Det som tar mest energi av mig är tiden då jag försöker formulera rätt ord, och försöker definiera vad som är mina känslor i det som ska samtalas om. Varför känns det jobbigt? Vad vill jag få ut av samtalet? Vad är mitt mål? Hur vill jag känna? Många gånger så är det ens fördomar och känslor som gör samtalen svåra. Fördomar som att någon alltid ska ha rätt, att den andre alltid blir sur etc...Känslor som att känna sig sårad, självtvivel..
...
Det jag har lärt mig på resans gång är att fundera innan jag tar ett samtal. Att fundera över nödvändigheten av ett samtal. Ibland har jag pratat och ältat för mycket..eller för snabbt, så att jag inte hunnit fundera klart över innehållet i samtalet. Eller kanske mest syftet och målet med samtalet.
...
Jag behöver bli bättre på att be att den andre upprepar det jag har sagt för att kunna förstå om han/hon har förstått. Jag behöver också bli bättre på att höra hur den personen tycker att min synvinkel skiljer sig från den andres.
mycket att öva på. Mycket att lära sig! Tur att man har förmånen att få öva sig på arbetstid.
...
På jobbet har vi också Ica kuriren..och i den fanns en krönika om skulden/skammen som vi bär omkring på. Att endel har en säck med skuld som skyfflas runt i familjen..att endel har små påsar med skam så alla hela tiden släpar på det..hur det dränerar en på energi och hur skönt det är att bli av med den. Mycket tänkvärt..läs om du får möjlighet!
...
Annars har det varit en intensiv måndag med två aquapass och tre coachingklienter...fakturering, mail, brev och samtal. Men det känns bra. Det känns så bra! Och jag är så trött så trött!
...
I morgon kommer fina mommo och det ska bli så skönt att ha mamma här i morgon. Då kanske man får vardagslyxen med färdig middag efter jobbet..och det är lyx på hög nivå!
Ha det gott alla fina!

ZZZZZZzzzzzzzzZZZZZ...

En intensiv jobbvecka med flera aptidiga morgnar (för visst är det aptidigt när klockan ringer strax efter 04?) så har jag sovit som en Znarkande spädgris hela natten..så skönt..så välbehövligt..även om jag blev lite förargad när finaste maken väckte mig för att jag snarkade alldeles jättehögt...riktigt charmig kan jag vara när jag är aptrött!
...
En skön dag har det varit..även om jag fortfarande känner att min lathet som jag hade tänkt utöva idag lyste med sin frånvaro...för nog har jag städat, tvättat, handlat, lagat mat..ändå..Men nu när det är kväll så tänker jag inget annat göra än lata mig plenty much!
...
I veckan blir det inga superlånga dagar på jobbet och så kommer bästa mamman på tisdag, och bästa stora lillasyster på torsdag. Längtar! Jag har världens finaste syster! Jag är så stolt över henne! Klok, stolt och fantastisk! Hoppas vi hinner iväg på bio eller annat kul när hon kommer! Om inte annat så ska hon iaf få köpa sin födelsedagspresent här i stan, eller på nätet..bara jag får vara med och godkänna priset och varan först!
...
Ha det gott alla fina!

valdepp..

...politik intresserar mig mycket. Är uppvuxen i en familj med heta debatter och stark argumentering. Argumentation med hjärta och hjärna. Alla ska rymmas och vara välkomna. Den som har delar med sig till den som inget har. I ett litet rött hus, med öppna dörrar, med lite pengar men alltid mat och värme till alla. Fler hade inte varit mätta i huset om vi haft mer pengar, jag tror inte att det funnits mer glädje i det lilla huset om vi haft mer pengar i fickan heller.
..
Jag har gjort en klassresa från arbetarklass med invandrad förälder. Studerat en magisterexamen på universitetet och jobbar på ett välbetalt jobb. Är gift,bor på ett medelsvenssonområde, med medelsvensongrannar...Min man har ett välbetalt arbete och rent ekonomiskt har vi det mycket bättre än genomsnittet. Jag hade kunnat göra som sociologen Hans L Zetterberg skrev redan 1958 skrev i en artikel som gjorde gällande att när arbetarklassens barn blev tjänstemän skulle de utsättas för "politisk smitta":
"De köper sig bil, dricker ibland vin istället för pilsner till maten"
Har man då glömt den kamp som förts i samhället de senaste hundra åren. Kampen för välfärden och allas lika värde?
...
Är det en funktionshindrads fel att denne inte kan ha ett riktigt jobb, vilket innebär att den personen aldrig skulle ha råd att betala för en livsnödvändig operation eller tandvård? är det barn till missbrukares fel att de fötts av föräldrar som gjort fel val i livet, kanske redan som barn för att de inte haft "rätt föräldrar"? Vems "fel" är det om jag kämpat och pluggat och fått ett välbetalt jobb och sedan är med i en olycka som gör att jag inte kan jobba mer i hela livet? Vilket val hade jag kunnat göra annorlunda då?
...
Jag hade kunnat göra en lång argumentation om detta. Tårarna bränner bakom ögonlocken när jag tänker på hur de som inte torkat tårarna på dessa barns kinder gottar sig åt att få mer pengar till senaste Iphonen och bubbelflaskan som ska sprutas ut av lycka...Om de träffat den funktionshindrade som kanske kan köpa en rea-TV om hon sparar alla slantar de kommande två åren..en funktionshindrad som går på jobbet 8-17 varje dag....
..
Rent ekonomiskt vinner jag givetvis på den politik som högern för. Men man kan inte äta pengar..man kan inte köpa äkta trygghet för pengar..man kan inte köpa vänner eller hälsa för pengar. Pengar är bra att ha. Men ingen behöver hur mycket som helst.
..
Lycka för mig är att se andra växa, vilja och våga. Att se hoppets låga tändas och att man ska kunna känna att man inte är hopplöst fall. Det finns inga hopplösa fall. Vi kan alla göra fel, bli sjuka, välja fel, inte ha hela bilden. Därför behövs ett tryggt samhälle, med resurser att använda för alla! Lika är inte rättvist heller. Det finns tider i livet då man behöver få hjälp av samhället och tider då man inte behöver det. Jag förstår att en 20-årig akademiker kan ha synpunkter och tycka att pengar på fickan är viktigast. Då har man inga barn som ska gå skola, eller vara i barnomsorgen....Ens föräldrar kan och orkar ännu arbeta och har inget behov av äldreomsorg eller annan vård.
...
Jag vet inte hur jag ska planera min tid för att kunna bli politiker också, för ska man få någonting gjort så bör man göra det själv ;)..Vi får ju hoppas vid allt det goda i samhället, att vi till nästa val 2014 har fler som förstått att det är viktigt att betala skatt. I träkostymen finns inga fickor, girighet tar fram det sämsta hos arvingarna....Men har man levt ett liv där var och en har bidragit efter förmåga. Där man har hjälpt och funnits där i vått och torrt. Att ens minne kommer präglas av stolthet och värme, inte av bråk och girighet. Jag lever efter ordspråket: "Sann rikedom är att kunna ge, utan att vänta något åter".  Jag hoppas och önskar att de som röstat på alliansen nu förstår det. Ju fortare desto bättre.

Lördag i barnhuset..

..det är så skönt att slippa väckarklocka. Att sova tills man väcks av barnen som vaknat av sig själv. Nu är de så duktiga så de kan smyga upp och slå igång morgonbolli och titta en stund så man inte behöver rusa upp till dem, utan att man kan ligga kvar i sängen en stund och lyssna på dem.
...
Robotdammsugaren har gjort sitt jobb i natt så när ungarna var stilla i soffan så passade jag på att skura överallt. Så skönt att slippa ett moment! Sen har jag myst på och tagit en skön prommis med hundarna i skogen. Så skönt att vara ute med dem!
...
En sväng in till stan har jag hunnit för att byta en jacka som jag köpt till maxi på intersport. Fasen att man redan måste shoppa vintekläder om man ska få storlekar. De var de sista täckisarna i strl 120 som jag greppade..och nu snackar vi september månad. Jag lyckades också med konststycket att backa in i en bil i min förvirring. Tur nog så gick det sakta och blev inga skador på nån av bilarna. Men det är ju så surt att vara så klantig. Man gör inget bra när man är stressad och hungrig. Jag borde ju ha lärt mig det vid detta laget. Jag brukar ju cykla eller åka buss i normala fall..och tur är väl det..hur dyrt skulle inte min klantighet i brådskan inte kunna bli???
...
I kväll ska vi iväg..finaste maken och jag..till fina L och P på middag. Så skönt att få tala till punkt! Bästa pappa J ska vara här med alla fina barnen. Äta hamburgare o pommes och den gigantiska godishögen...och fylla på med med skit från chipspåsen..ibland får man frossa i detta hus..kanske en-två gånger om året. Men är vi på fest så tycker jag att ungarna måste få lite extra de med!
...
När det gäller stora bonus har jag nog aldrig tvivlat så mycket på min förmåga som nu. Hur ska man göra? Vad är rätt? Tänker jag klokt?
Jag tror jag på belöningar i större utsträckning än straff. Men då måste jag fundera vad en sådan belöning kan vara. Vad kan motivera en 12-åring att välja att göra rätt? Vad kan vara en morot utan att vara en muta? För det är inte mutor det handlar om. Det är inte om du gör det så får du det..utan Å..vad bra du varit! Då får du detta som en överaskning... Jag försöker ge positiv feedback även om man ibland har svårt att fundera ut hur man ska kunna behålla fokus på det som faktiskt varit bra i den djungel av tokigheter som sker. Givetvis ska det finnas rimliga konsekvenser när man gör fel också. Att man vet att när jag gör detta så händer detta..och att jag också håller mig till det. För att inte hålla det man sagt, oavsett om det är något bra eller straff, är inte heller snällt. Då vet ju inte barnet vad som är sant och vad man kan förvänta sig.
..
Jag håller på att öva mig i aktivt lyssnande. Jag tror att det är sättet att nå barn på. Att lyssna vad de har att säga, upprepa det med en fråga så man försäkrar sig att man förstått rätt och sedan gå vidare. Givetvis kan man inte svara ja på allt för att man har lyssnat. Men då kan man i allafall ge dem tiden att bli lyssnade på och det kan många gånger vara en positiv belöning. Det är nog därför jag egentligen hatar sms. För att man inte kan se personen och se om de förstått det man ville få fram. Det ger heller inget utrymme att fråga om man förstått den andra rätt. Och med pubbeungar är missförståndsfaktorn hög när det gäller SMS. Åt båda hållen .Men jag kan nog ändå tro att jag är bättre på att se en större bild, men beydligt sämre på att förmedla mig på ett sätt som uppfattas korrekt. Jag måste verkligen öva på att kommunicera så att mottagaren förstår mitt budskap...
...
En gott och blandat lördag är det, om man läser mitt inlägg..mys, tokigheter, lärdomar och övningar...och i kväll ska det bli mycket skratt och god mat! I morgon ska jag vara valförättare. Så alla fina, glöm inte bort att göra er medborgerliga rättighet, GÅ OCH RÖSTA, om ni inte redan fixat det!

Toktorsdag..

..har det varit idag...jobb..jobb och sen ett pass på badhuset. Men nu är jag hemma..duschad och sliten..Men nöjd!
...
I morgon ska jag njuta av att det är fredag. Göra några insatser och sedan lägga mig i soffan och ta det coolt..se film och fnissa..äta poppis med mina fina barn..
..
FREDAGSMYYS!

Intensivt jobbande..

har det blivit den senaste veckan. Idag när jag hoppade på cykeln för att bege mig hemåt var hela huvudet fullt av intryck och tankar...Det är riktigt roligt och vansinnigt jobbigt!
...
I morgon är det jobb till kl 18.30, cykla hem och byta om och hoppa upp på bassängkanten på badhuset och köra så det skvätter med mitt bästa järngäng! Så roligt! och så jobbigt..
Men på fredag ska jag bara tänka och skriva och tänka och skriva och avsluta med ett möte och sedan hem och fredagsmysa med familjen och fina vännen E! Kul!
...
Lördagen ska gå i städandets tecken, då gäller det utomhus och kvällen ska spenderas hos goda vänner med många skratt!
Söndag är det val för hela slanten och jag ska vara valförättare hela dagen..det blir nog bra! Om inte annat så får man lite extra pengar..och det är aldrig fy skam!

att utmana sig själv..

är något jag gör rätt ofta. Jag är en grymt strukturberoende person som är grymt ostrukturerad. Jag är i grymt behov av en plan för att ta mig någon vart, för att inte fastna i mitt professionella bananskalssurfande...För surfa på bananskal, det är jag grym på!
...
Ångest kan jag också ha. Ångest över att jag inser att jag borde tänkt lite mer, att jag borde sagt det ena och det tredje. Jag kan vakna på natten och göra helt sjuka saker bara för att jag drömmer så knäppt när jag fortsätter att hyperventilera för att jag egentligen inte har en aning. Och hur länge kommer det ta innan alla andra fattar att jag inte vet vad jag egentligen håller på med. Som i natt. När jag i panik slet ut kontakten till väckarklockan som projicerar tiden i taket..för att om larmet (som för övrigt aldrig är använt) skulle börja tjuta så skulle jag inte ha hunnit sortera upp alla tankar på rätt sätt och då skulle det bli fel. Fatta hur sjukt? Fatta att jag är galen emellanåt. Men det är tydligast de galna som blir genier..så jag kanske är på god väg!
...
Prestationsångest tror jag det heter. Jag lider av en diagnos som kallas Duktig. Min pappa, som för mig var en klok person, lärde mig att det inte är någon idé att ligga i sängen och grubbla. Detta grubblande och hysterin har funnits sedan jag var liten. Med långa listor och kallsvettningar innan jag kunde somna om. Jag brukar tänka på honom när min hjärna centrifugerar allt som jag måste fixa och ordna upp. Att det kan vara lika bra att gå upp och göra den listan klar och ha en plan för hur jag ska möta det ogjorda. Att ha en tro i att jag klarar precis det jag ska, och att våga be om hjälp när det känns som svårast.
...
Efter att ha genomgått ledarskapsprogram på jobbet så blev detta tydligare för mig. Att jag haft prestationsångest och oändliga krav på mig själv var inget nytt..men hur jag kan hantera det och göra det enklare för mig blev tydligt. Att vissa saker, som att ta på sig ansvar som någon annan hade gjort lika bra, inte alltid är mitt jobb. Att jag inte ska utsätta mig för tillfällen som jag hamnar i de situationerna och jag absolut inte måste. Jag behöver inte alltid svara JA! hur kul saker än är. Jag kan säga, låt mig tänka på det, och sedan svara nej tack! Att som mamma inte gå på föräldramötet på skolan var en sån situation. Jag vet att jag inte hade kunnat hålla snattran och ta över om jag gått dit. Maken gick. Han hatar föräldramöten....Jag for och tränade och hade inte en tanke på att bli klassförälder. Vilket jag antagligen hade blivit om jag åkt dit. Å, vad jag fick tid av att låta bli..och dessutom är jag helt övertygad om att den personen som nu blev det kommer göra ett mycket bättre jobb för klassen än jag någonsin hade fixat. För mitt liv är rätt fullt just nu.
...
Att bli "pubbemorsa" är en utmaning utav oanade mått. Att ställas inför dilemman som man inte kunnat ana dimensionerna av är ångestframkallande om något. Är jag klok nog? Har jag verktyg nog? Har jag nog med stöd? Kommer vi att fixa detta? Kommer jag att skada mer än jag gör nytta?
...
Utmaningar på gott och ont. Känner att min puls är uppe i hundranittio. Har två saker som jag måste ro iland på några timmar nu. Saker som har krävt tid och tanke av en hjärna på högvarv. Jag vet att jag kommer fixa det. Ro iland det. Bara FOKUS, FOKUS! och..vad är det värsta som kan hända? För mig är det att slösa någon annans tid. Att tiden som avsatts inte kommer vara värdeskapande. Det ska vara värdeskapande! Det ska vara kvalitet! Så..nu är det bara att dricka en kopp kaffe. Ta sig an utmaningarna och slutföra dem. Härda ut..Fokus...

I rymden finns inga känslor...

..och är det sant så vill jag bli astronaut ibland! Att ha en pubbeunge i huset gör att man blir offer för puberteten en gång till. Man blir provocerad till tusen och det enda som snurrar i mitt huvud är HÄRDA UT MED MIG, HÄRDA UT MED MIG, HÄRDA FÖR FAAAN UT MED MIG.....Det är som att man själv vill ställa sig och himla med ögonen och säga ORKA! Samtidigt som det är alldeles underbart att få vara med på resan mot nya äventyr...emellanåt!
och det är ju faktiskt de stunderna som gör det värt!
...
Finaste maken och alla grabbarna bus (inklusive bonus) har åkt till svärisarnas stuga över helgen. Så skönt! Även om jag tror att jag hade behövt få komma iväg och bara vara utan några måsten. Maken och barnen behöver nog slippa mig ett tag. Det är mycket tankar i huvudet och mycket som snurrar och måste hitta ut. På kloka sätt. Jag kämpar och kämpar för att lyckas..och jag vet att det kommer kännas enklare och enklare. Man måste ju lära sig av sina misstag. Jag vill så gärna veta hur man ska göra. Jag vill få inspiration och tips!
...
Min mamma lät bara saker vara. Men iofs så var det annorlunda då. Jag menar, när skolan var slut för dagen så tog man skolskjutsen hem och sen var man vid sin läst tills nästa dag då skolskjutsen anlände. Nu är det ett himla bekymmer att få hem ungarna till middagen..de kastar i sig maten i bästa fall och sedan snabbt som attan ut igen. Helst ska man sms kriga i flera timmar innan middagen för att slippa komma hem. Eller man får ju inte säga hem...För att slippa komma till Sst. Men någonstans djupt inne så tror jag att det är skönt att jag är så pain in the ass...att jag hämtar och ställer jobbiga krav. Det är ju ett tecken på att jag inte ger upp. Att jag står kvar. Att man vet vad man kan förvänta sig av mig. Fast nog har jag varit nära att ge upp..och bryta ihop och inte orka. Men jag älskar ju ungen för mycket för att ge mig. Jag vet att jag kommer vinna i längden...
Undra om man kan bli astronaut? Måste man verkligen dra till USA för att ta sig ut i rymden?

Det finns en särskild plats i helvetet...

och den platsen verkar även vara ämnad för grymma barn. Jag blir gaalen. Hur ska man få dessa unga tjejer att fatta att man blir starkare, snyggare och bättre av att hjälpa andra...att man blir snyggare av att peppa andra och att man når längre om man samarbetar. Jag är så nyfiken på att höra deras tankar kring vad som gör världen bättre med det som de håller på med på skolan mot andra tjejer. Vilken funktion fyller det, och hur ska man få det på ett annorlunda sätt?
Man behöver inte älska alla. Men man behöver inte göra livet surt för någon annan. Det kan man aldrig vinna på. Man blir bitter i hjärtat och hur mycket kraft tar inte det att vara en bitter person?
Jag kommer göra mega fel..jag kommer tänka megadumt..men kanske kanske blir jag klokare efter idag. Jag hoppas på det. Jag önskar det. Vad som helst, bara de slutar upp med detta destruktiva beteende.

85 år..

..skulle min älskade faffa ha fyllt idag om han hade varit hos oss på jorden. En glad och snäll man med glimten i ögat. Kanske hade han lite svårt att förstå att man inte behövde säga allt som snurrade i globen, och att var och en får skämmas för sig själv. Det lärde man sig snabbt när man var i farten med honom de sista åren. Då fick man tänka att han fick skämmas för sig själv..
Men faffa var en klippa på att fixa saker, han var en klippa med barn och hade en enorm förmåga att bjuda in personer i deras hem och i deras liv.
..
Jag är glad och stolt över att ha fått ha en person som honom i mitt liv. Att jag haft ynnesten att bo nära mina farföräldrar så jag haft en bra relation med dem, både i vardagen och vid fest. Jag vet att faffa finns här hos oss, att han vakar över oss alla och ser till att vi har det bra. Han ler nog åt att vi umgås och att faster tagit så väl hand om hans fina hus. Han har satt sin prägel på alla oss barnbarn, och jag tror inte att det bara är jag som kommer att tända ett ljus, fälla en tår och le av tanken på honom just idag. Hoppas du har en bra födelsedag faffa, var du än är!

Hemlängtan...

...höstdagar som denna underbara så fylls hela jag av en intensiv hemlängtan. Alltså inte hem till min familj och mitt hus..utan HEM, därifrån jag kommer! Att ha sådan hemlängtan har maken svårt att förstå. Det är som att vårt hem är mindre värt än mitt hem i hans ögon, eftersom jag ofta uttrycker hemlängtan. Men jag behöver ju inte längta till Sst när jag är där, det vore ju märkligt om något! Men jag längtar verkligen norrut..till dofterna och ljuden...till färgerna och folket. Hem. Nu vill jag hem.

Dock är det två dagar arbete kvar innan helgen..och den blir här i söder. Jag har inte energin som krävs för att packa familjen i bilen och åka. Handla, packa stressa...och iväg. Men kanske nästa helg! Jag ska bara ladda lite först! Tur att det går att blunda och med tankens kraft ta sig dit ändå!

Lästips...

Fick tips av fina journalist L att låta bonus läsa Linda Skugges "Lilla ångestboken". Jag har letat på nätet för att komma över ett exemplar, men den är slut överallt. Som tur är finns den på biblioteket, så idag när jag ändå var dit för att göra min medborgerliga plikt (rösta) så lånade jag den. Eftersom hon är hemma med mamsen så tänkte jag att jag passar på att läsa boken så jag vet vad jag lägger i hennes händer. Jag blir så glad och varm av Linda Skugge. För även om vi inte har varit likadana på något sätt så tänker vi likadant. Vi förklarar mycket på samma sätt. Kan vara att vi är hyfsat jämngamla och har vuxit upp i samma tidsanda...
..
Hur som helst så hoppas jag att bonus tar till sig det hon berättar. Några underbara citat:
"Sminka dig hur mycket du vill men kör inte porrlooken, som faktiskt bara är till för att tillfredsställa mäns sexfantasier och hur kul är det på en skala? "
"Viktiga hångelregler: Hångla inte när en kompis är med, det är inte schysst. Klart ni kan pussas nån gång då och då, men sitt inte timme efter timme (...) Hångla heller aldrig med en upptagen kille."
"Killar är djävligt ofräscha som håller på att bedöma tjejernas bröst. Be dem dra åt helvete bara. Eller säg till dem att du faktiskt har hört det senaste skvallret: att han har superliten snorre men du lovar att inte säga något. Ha ha ha"
"Det är så värdelöst att vara ung. Man mår bara dåligt och har ångest. Man har liksom fått allt om bakfoten. Man inser inte att man är superego. Så ego att man tror att man är jordens centrum och att precis alla kollar på en när man går in i matsalen."
Boken avslutas med några korta men kloka råd:
 • Skit i killar, du behöver inte ha sex när du är 14.
 • Har du sex, använd kondom.
 • Ät dig mätt och sov minst 8 timmar varje natt.
 • Skaffa många olika kompisar.
 • Läs mycket böcker.
 • Plugga! Bli aldrig ekonomiskt beroende av någon annan!
 • Rör på dig.
 • Håll ihop med andra tjejer.
 • Klä på dig!
 • Hjälp mamma.
 • Till sist: Kom ihåg att du är värdefull!
Så om du har en pubbeunge i ditt hus. Gå till biblioteket och låna en bok som kan få denne att fatta att vi alla har varit där. Att vi vet att det suger..men att det kommer att bli bra! Få pubbeungen att fatta att hon är fantastisk och vacker på alla sätt..och låt ingen få henne att tro något annat!

RSS 2.0